Szeptemberben ismét megrendezik az ország egyetlen online színházi seregszemléjét, az eSzínház Fesztivált – Már lehet pályázni!

Az Alapítvány a Magyar Színházakért, az eSzínház működtetője online színházi fesztivált hirdet 2022. szeptember 16-e és 25-e között magyarországi és határon túli magyar színházak, független társulatok számára, amelyre két kategóriában nevezhetik előadásaikat. A fesztivál az eSzínház platformján, az internet virtuális terében zajlik majd, ahogy az történt az első, 2021-es fesztivál esetén. A fesztivál alatt a nézők számára korlátlanul elérhetők előadások, valamint az általuk legjobbnak ítélt produkciókra szavazhatnak is. A legjobb előadásokat és alakításokat szakmai zsűri díjazza, továbbá a Papageno-különdíj is átadásra kerül. A fesztiválon jelentkezés útján vehetnek részt az előadások. A pályázat beadási határideje július 15.

Pál András

Az eSzínház Fesztivál célja kettős: egyrészről az elmúlt évek nehézségei, a COVID-dal sújtott évadok ellenére megmutatni a színházak értékes alkotásait, másrészt bemutatni, hogy az online vetítésre (streamre) adaptált előadások miképpen hoznak létre új látásmódot, új megközelítést, így biztosítva egyedi élményt a nézők számára. Az eSzínház Fesztivál a bevétel jelentős részét a színházak és társulatok részére fizeti meg, így támogatva munkájukat, működésüket.

Az Alapítvány a Magyar Színházakért és az eSzínház hagyományt kíván teremteni úgy a fesztivál ismételt megszervezésével, mint az eSzínház Közönségdíj és szakmai díjak megalapításával és kiosztásával.

A közönség szavazása mellett szakmai zsűri is értékeli az előadásokat. A zsűri tagjai: Fullajtár Andrea színművész, Béres Attila igazgató-rendező, Göttinger Pál rendező, Kelemen Kristóf dramaturg és Tóth Barnabás filmrendező. A zsűri munkájában részt vesz továbbá Légrádi Gergely, az eSzínház vezetője. A nyertesek pénzdíjazásban is részesülnek.

A fesztivált szakmai beszélgetések, élő bejelentkezések és interaktív közönségtalálkozók kísérik.

A fesztiválra olyan magyar nyelvű és jogtiszta előadással lehet nevezni két kategóriában (prózai előadás, illetve gyerek- és ifjúsági előadás), amely 2020 szeptemberét követően került bemutatásra, vagy ezen időpontot követően került sor a felvételre, amely során az alkotók más megközelítésbe helyezték az előadást, azaz online vetítésre (streamre) adaptált felvételt hoztak létre. A jelentkezési határidő: 2022. július 15.

Emma csöndje: Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház

Minden előadás a fesztivál teljes időtartama alatt megnézhető akár egyedi jegyvásárlással, akár bérlettel. Bérlet kategóriánként és az összes előadásra lesz elérhető.

A részletes jelentkezési, részvételi feltételek: https://eszinhaz.hu/hu/fesztival

További információ: fesztival@eszinhaz.hu

Forrás: Alapítvány a Magyar Színházakért

,