Nagy sikerrel zárult az első Mozaik Országos Színházi Találkozó

Az esemény hagyományteremtő szándékkal és 12 változatos színházi előadással indult útjára a Mozaik Művészegyesület és az Aktor Produkció szervezésében 2022. május 25.-28. között.

© Kiss László

A négy napos színházi eseménynek a kápolnásnyéki Halász Gedeon Eseményközpont és tőszomszédságában álló impozáns Halász-kastély és kertje adott otthont. A Társulatok között vidéki, budapesti és határon túli alkotóműhelyek is szerepeltek.
A színházszeretők a színházi műfajok széles skálájáról válogathattak: megjelent a programban több nemzetközi díjat elnyert alternatív színházi előadás, koncertszínház, valamint vígjátékkal musicallel és gyermek előadással érkeztek neves színházi alkotóműhelyek.

A találkozót a fesztivál igazgatója Gáspár András (színművész, rendező, író, a POSZT korábbi programvezetője) az alábbiak szerint értékelte:

Az alap célkitűzésünk egy „teszt fesztivál” létrehozása volt, így amellett, hogy minden fronton igyekeztünk csapatunkkal professzionálisan dolgozni, azt tekintettük elsődleges feladatunknak, hogy kipróbáljuk, miként működik választott helyszínünkön, Kápolnásnyéken a Mozaik Országos Színházi Találkozó koncepciója, melynek programjába „független” alkotóműhelyek kínálatából válogattunk. Helyszínünk a kápolnásnyéki Halász Gedeon Eseményközpont volt, ahol ennyire komplex,  összetett programmal rendelkező színházi rendezvénysorozat még nem volt korábban. Fontos kérdésként merült fel egyrészt, hogy a helyszín alkalmas-e egy ekkora rendezvény befogadására, és az eseményközpont infrastruktúrája lehetővé teszi-e több színházi helyszín (nagyszínpadi, és stúdiószínpadi helyszínek) kiépítését valamint lehet-e a térségben ilyen sűrű programsorozatot nyújtani 4 napon keresztül. Fontos kérdés volt továbbá, hogy meg tudjuk-e mozdítani a nem pusztán szórakoztató színházi programot kínáló repertoárunkkal a színházi élményre szomjazó nézőközönséget.

© Kiss László

Fesztiváligazgatóként egy igen nívós színházi menüsort állítottam össze. Azt gondolom, hogy olyan lett ez a program, mintha a hajdani POSZT-nak, a Pécsi Országos Színházi Találkozónak az off programjához hasonló struktúrájú kínálattal nyitottunk volna. Volt itt „alter” produkció, koncertszínház, vígjáték, gyerekelőadás, és természetesen több komoly színmű is. Célként határoztuk meg, hogy ne csak szórakoztató produkciókat, hanem olyan előadásokat is hozzunk, amelyek „alternatív színházi” bélyegével ellátott repertoárból kerültek a mi kínálatunkba. Neves színész kollégák és kitűnő színdarabok jelentek meg a programunkban.

A találkozón megtekinthette a közönség a Káva Kulturális Műhely-MU Színház: Sziget, a Maladype Színház – Yvonne, az Aradi Kamaraszínház és Szegedi Pinceszínház – Az élő holttest, a 6SZÍN: Édeskettes hármasban, produkcióját, valamint Vecsei H. Miklós és barátai Csoóri műveire épülő koncertszínházát. Itt volt a Gózon Kamaraszínház: De mi lett a nővel?, a  Veres 1 Színház: Hogyan nevezzelek?, a Dollár Papa Gyermekei: Picasso, az Aktor Produkció: Ludas Matyi Jr., a aGólem Színház : Jaj, Istenem!,z  Orlai Produkció: Hárman a padon és a K2 Színház : Béke című előadást is.

Csaknem minden előadást követően ott álltam, a kijáratnál a kollégákkal, és mosolygós arcú, elégedett, boldog arcokat láttunk távozni. Több néző külön megköszönte, hogy ennyire színvonalas eseményt hoztunk a térségbe.

© Kiss László

A Halász Gedeon Eseményközpont nagytermébe 290 néző ülhetett be – öt előadásból három eseményen teljes teltházunk volt – , míg a kisebb termeket vegyes nézőszámmal látogathatta a közönség. A Halász-kastély éttermében kialakított játszóhelyen, valamint a főépületünk stúdiótermében 30- 60 fő volt a maximális befogadó létszám, és itt is voltak teltházas előadások. Mindezek mellett szabadtéri helyszínként a kastély festői kertjében egy koncertet is megtekinthetett a nagyközönség.  

A marketinges és jegyértékesítési kollégák felé az elsődleges és legfontosabb kérés az volt, hogy minden előadáson olyan nézőszámot biztosítsanak, amelyen magas szinten megvalósul a színész-közönség kapcsolatot. Kijelenthetem, hogy elértük a célunkat. A négy nap alatt több mint 1500 néző fordult meg helyszíneinken. Bevételt generáltunk, fizető közönségünk volt, és elmondhatjuk, hogy a jegyárakat jól lőttük be, számos előadásunk teltházzal ment.

Az eseményeinken, programjainkon nagy számban jelentek meg a térség lakói, Budapestről és Székesfehérvárról is érkeztek nézők. A programunkban szereplő marketing konferenciánkon, – amelyet a Teátrumi Társaság hozott el nekünk – Debrecentől Zalaegerszegig érkeztek vendégeink. A Színházat Vegyenek marketing konferencián, a fő téma a színházi produktumok hatékony értékesítésének kérdései voltak terítéken. A konferenciáról kifejezetten elégedett szakmai közönség távozott, akik azt mondták, hogy remélik, jövőre ugyanitt találkozunk. A Színházat Vegyenek rendezvénysorozat, ott volt a POSZT-on is. A szervezők szerint, Kápolnásnyéken jelent meg eddig az eseményen a legtöbb érdeklődő. Számunkra ez a visszacsatolás megint csak azt jelzi, hogy egy könnyen elérhető, és infrastrukturálisan is remekül működő helyszínt választottunk.

© Kiss László

Összegzésként elmondható, hogy annak ellenére, hogy fesztiválunk valamennyi fronton a nulláról indult, hiszen ez volt a Mozaik Országos Színházi találkozó első eseménye, az eredeti célkitűzéseknek maximálisan megfeleltünk. Természetesen látjuk a kitörési pontokat, látjuk, hogy hol van szükségünk előre lépésre, és tisztában vagyunk a fejlődési lehetőségekkel is, melyek mentén kollégáinkkal egyeztetve új célokat szeretnénk megfogalmazni a jövőre nézve. Két hónapunk volt a színházi találkozó szervezésére, csapatunk egyébként kifejezetten aktív és kreatív volt, a közös célok megvalósításáért vállvetve, és hatékonyan küzdött.

Alapvetően kijelenthetjük a visszajelzések, és az eredménymutatók alapján, hogy a kápolnásnyéki helyszínünk, a Halász Gedeon Eseményközpont, és a Halász Kastély működő fesztiválhelyszínként funkcionált. A térség nézői nyitottak és befogadóak voltak, megtaláltuk a kapcsolatot a közönséggel, elkezdődött a kapcsolatépítés a helyi közösségekkel, és meghívott társulatok is elégedetten távoztak. Nagyon köszönjük minden meghívott alkotóközösségnek a részvételt és azt, hogy már az induláskor mellénk álltak. Köszönet a Magyar Teátrumi Társaságnak, hogy elhozták nekünk a Színházat vegyenek konferenciát.

Nagy megtiszteltetés szervezőcsapatunknak, hogy több pozitív szakmai visszacsatolást is kaptunk. Szűcs Gábor, fesztiválunk producere, és a magam részéről is bízunk benne, hogy a jövőben rendszeresen megrendezésre kerülhet, és fontos hagyományként folytatódhat a Mozaik Országos Színházi Találkozó.

,