Jól vagyok!

Szerző, fotók: Marity Mira

„Jól vagyok!” – jelenleg valószínűleg ez a legfontosabb mantra, amelyet nap mint nap mormolunk magunkban. „Jól vagyok.” – ismételgetjük óráról órára, reménykedve, hogy mintegy önmagát beteljesítő jóslatként megvalósul a kijelentés. Mert semmire nem vágyunk jobban, ebben a pandémiával, háborúval és választásokkal teli stresszes és lélekölő világban, mint, hogy igazán jól legyünk. Lelkileg, fizikailag, de leginkább mentálisan. És ha tudatosan élünk, akkor minden lehetőséget megragadunk arra, hogy a „well being”, vagyis a „jól-lét” állapotát masszívvá tudjuk tenni önmagunkban és a környezetünkben.

Lelki béke kreatívan

Ahogy a Next21 Kiadó szépséges fedelű könyvét forgatom a kezemben, már elönt valamiféle harmonikus derű. „Jól vagyok!” – hirdeti a cím, és alatta a titulus: kreatív inspirációs napló. Imádom, hogy az enyém, mert rajongok az ilyen „három az egyben” kiadványokért. A mentálhigiéniai tanulmányaimat alkalmazva tisztában vagyok azzal, hogy az én reziliencia szintemet – vagyis ellenálló képességemet – konkrétan ezek a dolgok erősítik. A kreativitás mindig egyfajta feldolgozó mechanizmus számomra, amellyel a stresszhelyzeteket kezelni tudom. A naplóírás olyasmi, mint egy katalizátor, amivel kiírhatom magamból a problémákat. Az inspiráció pedig menthetetlenül szükséges ahhoz, hogy a kritikus helyzetekből kilábaljak. Ezért repes a lelkem, hogy ez a gyönyörű grafikájú kis könyv az enyém.

Bölcsességek és szépségek

A „Jól vagyok!” könyvecske nagyon sokféleképpen szolgálhatja a pszichés komfortot. Káprázatosak benne az illusztrációk, amelyek puszta látványa is jóleső érzéssel tölti el az embert. A pasztellszínvilágú rajzok az elfeledett boldog gyermekkor idilljét idézik fel, amikor még egy „minden jó, ha a vége jó” mesével és egy tucatnyi színes ceruzával meg tudtuk vigasztalni magunkat. A felnőtteknek szóló színezők cirka tíz éve a reneszánszukat élik, és azok művészetterápiás pozitív hatását pszichológiai és mentálhigiéniai szakemberek is alátámasztották. Ezért is külön bónusz, hogy a színpompás oldalak mellett vannak üres kontúrok és mintázatok is, amelyeket kedvünkre pingálhatunk vagy színezhetünk. „Hogy vagy?” – teszi fel a kérdést a szerkesztő az egyik oldalon, de olyan ez inkább, mint egy instanst életmódtanács. Érdekes kihívás az, hogy kerek mondatok helyett színekkel, formákkal vagy ábrákkal fejezzük ki az aktuális lelkiállapotunkat.

Mikor rajzoltál utoljára?

A könyvben szabadon hagyott üres és vonalas oldalak kettős célt szolgálnak. Beleírhatjuk gondolatainkat, kérdéseinket, örömünket és bánatunkat, kívánságainkat vagy álmainkat. Akinek nehezére esik szavakba önteni az érzéseit, az rajzolhat is. Ez a jól megszerkesztett könyvnapló tökéletesen alkalmas arra, hogy a sokak által vágyott „flow” állapotba kerüljünk, legalább arra a kis időre, amíg forgatjuk a lapokat. Amikor az elme zavartalanul elmerül abban a jótékony állapotban, amit az alkotás – olvasás vagy rajzolás, színezés vagy írás – nyújt, azt a pozitív és produktív állapotot hívjuk „flow”-nak. A „Jól vagyok” napló pedig minden lehetőséget megad ehhez. Tanácsot ad ahhoz, hogy miként regenerálódjunk testileg és lelkileg, segít kiaknázni a tartalmas „mindfullness” lehetőségeit, vagyis elmagyarázza, hogyan tudunk a lehető leghatékonyabban profitálni a minket körülvevő természetből.

Tarts szünetet!

A kiadvány nagyon frappánsan csokorba szedi azokat az életmód tanácsokat, amelyeket hajlamosak vagyunk notóriusan elfelejteni, noha a tartalmas és minőségi élethez szervesen hozzátartoznának. Az egyik ilyen topik arra mutat rá, hogy a sok elvárás, kérés és hiányérzet mellett tudatosítsuk magunkban, miért vagyunk hálásak. Ha felismerjük azt, hogy milyen jó érzés örülni annak, ami megadatott nekünk, akkor az szélesebb perspektívában az életünk rejtett pozitívumaira irányíthatja a fókuszt. A másik fejezet a stresszről szól. Segít beazonosítani az éppen aktuális problémát, boncolgatni a kiváltó okokat, és arra motivál, hogy egyéni megoldási stratégiákat dolgozzunk ki a stresszforrások megszüntetéséhez. Az megint csak egy plusz érdem, hogy mindezek után színezhető mandalaformák vannak a könyvben, amelyek remek lehetőséget adnak arra, hogy kreatívan vezessük le a felgyülemlett feszültséget.

Mindent összevetve a „Jól vagyok!” inspirációs napló olyan, mint egy varázslatos kis belső utazás vagy egy szórakoztató pszichológiai tanácsadás, ahol kedvünkre gyakorolhatjuk az önkifejezést, önmegvalósítást és stresszoldást. Ezek valóban az első lépések ahhoz, hogy valaki elmondhassa magáról azt, hogy jól van a bőrében.

https://21.szazadkiado.hu/jol-vagyok-kreativ-inspiracios-naplo