Anna Karenina – meglepetés-bemutatóra készül a Miskolci Nemzeti Színház

A Miskolci Nemzeti Színház énekkara rendhagyó és különleges produkcióval készül, melyben az opera és a musical műfaja találkozik: Kocsák Tibor és Miklós Tibor Anna Karenina című musical-operáját, mely Lev Tolsztoj azonos című műve alapján készült, koncertszerű, látványos elemekkel, vetítésekkel, a történetet bemutató jelenetekkel két részben viszik színpadra az énekkari művészek.

© Gálos Mihály Samu

Meglepetés-bemutatóra készül a miskolci színház, ugyanis az április 7-i Anna Karenina eredetileg nem volt műsorra tűzve az évadhirdetés idején. Kriston Milán énekkari művész már régóta tervezte színre vinni Kocsák Tibor és Miklós Tibor musical-operáját, amely Lev Tolsztoj egyik leghíresebb regényéből készült. – Az, hogy ilyen sűrű évad mellett engedélyt kaptunk rá, hogy ezt a produkciót létrehozzuk, hatalmas támogatás a színház részéről. Szívvel-lélekkel készítettük, és bízom benne, hogy a nézők tetszését is elnyeri majd – mondja az énekkari művész, aki a kétfelvonásos előadás összeállításáért felel. – Az énekkarunkban jelenleg vannak olyan emberek, akik ezt a nehéz zenei anyagot el tudják énekelni és szerintem ez egy igazi csoda. A címszereplőt Zamatócky Florianna alakítja, akinek nincs könnyű dolga, hiszen rendkívül komoly, kihívást jelentő dalokat írt a szerző Anna karakterének, és Florianna ezt gyönyörűen elénekli. Számomra ez nem arról szól, hogy én csinálok valamit, hanem, hogy mi közösen hozunk létre valamit: attól csoda, és attól működik, hogy mindenki kiveszi belőle a részét. Itt most mindenki főszereplő – mondja elismerő szavakkal Kriston Milán.

© Gálos Mihály Samu
© Gálos Mihály Samu
© Gálos Mihály Samu

A zeneszerzővel egyeztetve a miskolci Kamaraszínház színpadán nem a teljes előadás lesz látható: két részben, felvonásonként 45 percben adják elő Anna Karenina történetét. – Koncertként hirdetjük, azonban a nézők ennél jóval többet fognak kapni. Korhű jelmezek és látványos vetítés segíti megteremteni az atmoszférát, mozgásában is próbáltuk izgalmassá tenni az előadást, hogy ne „csak” egy koncert legyen – meséli Kriston Milán, aki elmondta, szűk egy hónap alatt készítették el a két felvonást. – Én mindig Vronszkijnak szurkolok, hiszek abban, hogy valamilyen módon működhetett volna ez a kapcsolat, de hát természetesen nem egy egyszerű történetről van szó. Ami még különleges, hogy a Miskolci Nemzeti Színházban eddig még nem volt műsoron Kocsák-mű, úgyhogy ez egy mérföldkő is a színház életében – ismerteti Kriston Milán.

© Gálos Mihály Samu

Forrás: Miskolci Nemzeti Színház