Erdélybe utazik a Nemzeti Filharmonikus Zenekar

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar fontos küldetése a határon túli magyarsággal való kapcsolat ápolása. Az együttes mindig örömmel utazik Erdélybe, hogy az ott élők számára felidézze zenekultúránk legszebb értékeit. Március idusán, nemzeti ünnepünk, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc alkalmából látogatnak el az együttes muzsikusai három történelmi városba, hogy közönségük előtt felidézzék a 19. és a 20. századi magyar zene néhány gyöngyszemét. 
Első hangversenyük március 15-én, Kolozsváron lesz, a Kolozsvári Állami Magyar Operában, március 16-án a marosvásárhelyi Kultúrpalotában lépnek fel, végül, március 17-én Nagyváradon, a Szigligeti Színházban zárják turnéjukat. 

Nemzeti Filharmonikus Zenekar © Csibi Szilvia

Erkel és Liszt, Bartók és Kodály művei méltó kifejezői a magyar nemzet hagyományainak és gondolkodásmódjának: délceg vagy éppen melankolikus dallamaikban, feszes ritmusaikban és élénk hangsúlyaikban ott a nép érzelemvilága, szabadságvágya, büszkesége – és szavak nélkül is ott a történelem, a közösség minden nekibuzdulása, reménye, harca, kudarca és a talpra állás ereje. Az Ünnepi nyitány, a Hunyadi László, a Magyar képek, a II. magyar rapszódia, a Székely fonó és a Fölszállott a páva sokféleképpen mesél arról, kik vagyunk, honnan jöttünk, milyen vágyakat hordoztak szívükben elődeink.

Kovács János © Nagy Attila

Az egyetlen nem magyar mű, Beethoven Egmont-nyitánya sem illetéktelenül szerepel a programban, hiszen a nemes indulatú műben kifejeződő szabadságvágy és hősiesség a magyar nép második nagy forradalma, 1956 jelképévé vált. Kocsis Zoltán centenáriumához közeledő egykori zenekara, a Nemzeti Filharmonikusok karmestere a három estén az egyik legkiválóbb magyar dirigens, a hetvenesztendős Kovács János, az operai és a szimfonikus repertoár Európa-szerte megbecsült tolmácsa. A koncertek szopránszólistája, Gebe-Fügi Renáta azonban Erdélyt képviseli: a kincses város szülötte, a Kolozsvári Magyar Opera művésze.  

Gebe-Fügi Renáta

A turné műsora: 
Erkel: Ünnepi nyitány
Erkel: Hunyadi László – Gara Mária áriája „Szememben mámor…”
Bartók: Magyar képek (Sz. 97, BB 103)
Liszt: II. magyar rapszódia
Beethoven: Egmont-nyitány, op.84
Kodály: Székelyfonó – „A csitári hegyek alatt…”
Kodály: Felszállott a páva – változatok egy magyar népdalra
ráadás: Erkel: Hunyadi László – Palotás
Közreműködik: Gebe-Fügi Renáta  –  szoprán, Nemzeti Filharmonikus Zenekar

Vezényel: Kovács János

Forrás: Nemzeti Filharmonikus Zenekar