Gergye Krisztián performansza Nemes Anna, EGYSZERŰ BONYOLULT kiállításán


“back and white”

koncepció, performer: Gergye Krisztián

vetítés: Karcis Gábor

jelmez: Béres Móni

asszisztens: Fazekas Anna

A test, mint a lélek médiuma. A mozdulat, mint a lélek jelenléte. Idézve Nietzschét: “emberi, túlságosan is emberi”. A mozdulatlanság, mint a szorongás manifesztuma. Nyugalomnak tűnik. Az idő körgyűrűi rászáradnak a bőr felszínére. A sziluett ellenfényben, ül, áll, fekszik. Van. A formán túlra szivárognak a lassú zajlások, míg a kozmikus sötétből érkező emóciók örvényei bekebelezik az embert.

Próbálja felfedezni a túlvilágot.

A performansz során a táncos sziluettjére vetített, embernagyságúra nagyított festmények egymásba mosódása egy koreográfiát képez. Követve az előírt mozdulatsort, talán kirajzolódik egy történet, amiben nincsenek ugyan események, mégis tetten érhető a létezés bizonytalansága. Ebben az intim zajlásban talán bátran kimondható: “Én vagyok a történet.” (Nádas Péter: Találkozás)

Időpont: 2022. március 26., szombat, 18:00

Helyszín: Várfok Galéria (1012 Budapest, Várfok u. 11.)

Nemes Anna (1989, Budapest) 2014-ben végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán, Bukta Imre osztályában. A Várfok Galéria állandó művészköréhez 2016-ban csatlakozott, és jelenleg a Galéria legfiatalabb művésze. Több egyéni és csoportos kiállításon mutatta be alkotásait nagy sikerrel itthon és külföldön egyaránt. 2019-ben három egyéni tárlata nyílt külföldön: Stuttgartban, Varsóban és Regensburgban. Festményei jelentős magyar és külföldi magángyűjtemények mellett a krakkói MOCAK Kortárs Képzőművészeti Múzeum gyűjteményét is gazdagítják.

Nemes nagy technikai tudással és precizitással megalkotott műveit újabban a fekete szín domináns használata határozza meg. Absztrakt festékfoltok, olajjal megfestett érzékeny részletek és azok finom összekapcsolódásai alkotják a kompozíciókat: a festmények által az organikus absztrakció és a figuratív ábrázolás különleges dialógusába nyerhetnek betekintést a látogatók.

Nemes Anna képzőművészeti munkássága mellett filmezéssel is foglalkozik. Csuja Lászlóval közös filmje, a Szelíd (Gentle) megkapta az egyik legnívósabb nemzetközi forgatókönyvírói workshop, a Sam Spiegel International Film Lab nagydíját, valamint első magyar nagyjátékfilmként bekerült a Sundance Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjába.

A kiállítás 2022. február 25. és 2022. április 2. között tart nyitva, keddtől szombatig 11-18 óra között ingyenesen látogatható.

Forrás: Várfok Galéria

,