Fény-nyomok – Fotó és elektrografika

Rajkó Andrea Fenya

Az óbudai Artézi Galériában ismét másféle képzőművészeti anyag látható 2022 februárban és márciusban, mint az előzőekben: elektrografikák, digitális alapú komputer printek, fotók, komputergrafikák, giclée nyomatok, mint pl. Kalmár János munkái. Ez utóbbiak tintasugaras technikával készült lenyomatok, a mai elektromos technikával létrehozott eszközök közül, valószínűleg a legkorszerűbbek (a francia eredetű szó jelentése: fröcskölt). Belép a látogató a galériába és megérkezik a 21. századba. A digitális világba. Megnyugtató, hogy ebben a világban a fotó még mindig erőteljesen jelen van; ezt érezhetjük, amikor Köböl Vera vagy Varga László munkáihoz érünk.

Mintha tudatosan folytatták volna a szervezők, Németh Géza, a galéria vezetője és tulajdonosa és Láng Eszter kurátor, festőművész a budapesti Fuga Galériában, mintegy száz résztvevővel 2022. januárban rendezett nagyszabású kiállítást, melyet a Magyar Elektrográfiai Társaság megalapításának 20. évfordulójának alkalmából rendeztek. Az Artézi Galériában most bemutatkozó 11 művész közül ketten részt vettek az ünnepi kiállításon, tagjai a MET-nek, sőt: Haász Ágnes alapító tagja és 2001 óta elnöke. Spitzer Fruzsina pedig 2020 óta alelnöke a társaságnak. Ő a legfiatalabb az Artézi Galériában kiállítók közül. A legidősebb Csízy László és Németh Géza. Ezt azért érdemes hangsúlyozni, mert az Artézi Galériában tudatosan figyelnek arra, hogy minden korosztályt képviseljenek, a résztvevők között legyenek vidéken élők is – Gyenes Zsolt, Láng Eszter, Bátai Sándor. Külön érdekesség, és nyilván összefügg azzal a XXI. századi jelenséggel, hogy a kiállító képzőművészek között nemcsak képzőművészeti főiskolát végzettek vannak, hanem eredetileg más szakképesítéssel rendelkezők: Csízy László például villamosmérnök, Köböl Vera könyvtervező, Láng Eszter bölcsész, Németh Géza építész, Zsubori Ervin közgazdász. Zsubori Ervin egyik alapító szerkesztője volt 1998 -és 2002 között megjelenő Árnyékkötők nemzetközi művészeti folyóiratának, mely Közép-Európa egyetlen elektrográfiai szakfolyóirata volt, melyben rendszeresen megjelentek Haász Ágnes munkái is.

A jelenlegi kiállítás is meggyőzően bizonyítja, hogy sok előítélet és ellenállás után ma már a számítógép, a telefon, a fénymásológép lehet alkotóeszköz, a hagyományos rézkarcok, linóleummetszetek és az egyéb sokszorosító grafikai eljárásokhoz használt eszközök mellett.

Képzőművészeti alkotásokat láthatunk tehát, mégha még mindig sokak számára nehéz is elfogadni a közvetítő eszközöket, amelyek létrejöttükhöz kellenek.

A kiállítás 2022.03.16-ig látogatható előzetes bejelentkezés után.

Forrás: Artézi Galéria