SZÍNHÁZ A VÁROS – Az élet a legjobb színdarab

Az elmúlt időszakban a színházak és a színházba járók sem voltak könnyű helyzetben. Bár kiderült, hogy lehet jelen nem lévő közönségnek is játszani, és csak a kanapéig menni színházba, egyik sem volt az igazi.

Ezért a Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház úgy döntött, hogy létrehoz egy új színházi élményt. A Színház a város egy olyan kísérleti műfaj, egy színdarabsorozat, amellyel kilépünk a színpadról és megmutatjuk, hogy igaza volt Shakespeare-nek – tényleg színház az egész világ. Új értelmet adunk a mindennapok megszokott helyszíneinek és történéseinek, és a körülöttünk zajló életből csinálunk színdarabot.

Mindezt olyan írók közreműködésével, mint Tasnádi István, Péterfy-Novák Éva és Péterfy Gergely, Szabó Borbála, Pass Andrea, Vinnai András és Kovács Dániel Ambrus.

Az általuk készített összesen 8 darab, egyenként 15 perc körüli színdarab Budapest különböző pontjain, az Operaháznál, a Parlamentnél, a Filozófusok kertjében vagy épp a Központi Vásárcsarnokban játszódik. A közönségnek nincs más dolga, mint elsétálni ezekre a helyszínekre, mobilon elindítani az előadások hanganyagát, és látni és hallgatni, ahogyan színdarabként új életre kelnek a minket körülvevő emberek, állatok, tárgyak és történések. A színdarabok főszereplői ugyanis nem színészek, hanem olyan élő és élettelen dolgok és jelenetek, amik már annyira a hétköznapjaink részévé váltak, hogy talán fel sem tűnnek – egészen addig, amíg az előadások hanganyaga teljesen más megvilágításba nem helyezi őket.    

Aki kíváncsi rá, hogy miről beszélgetnek a Filozófusok kertjének szobrai, hogy mi jár a Margitszigeti Vadaspark gólyájának a fejében, és hogy mi történt a Vásárcsarnok gyanús körülmények között eltűnt gurulópolcával, az a Színház a város előadásai során minden kérdésére választ kap.

Az alkotók, alkotásaik és a darabok témájául szolgáló helyszínek listája, melynek száma az évad során folyamatosan nő:

Pass Andrea: Hangjáték két platánfára, Frankel Leó u. 25-29.
Pass Andrea: Az Operaház őrzői, Andrássy út. 22.
Péterfy-Novák Éva és Péterfy Gergely: Daráló, a Központi Vásárcsarnokban
Vinnai András: Álomőrség, zászlólevonás a Kossuth tér 1-3.
Szabó Borbála: Csoportterápia, Filozófusok kertje
Kovács Dániel Ambrus: Gólya, Margitszigeti Vadaspark
Kovács Dániel Ambrus: Szökőkút, Mechwart liget
Tasnádi István: Vérmező/Városmajor

További információ a programokról/ jegyvásárlás: https://juranyihaz.hu/hu/szinhaz-a-varos

Forrás: Jurányi Ház