GRANE – Képzelgések a Peer Gynt nyomán – Blaskó Borbála rendezi Blaskó Pétert és Blaskó Bencét

Augusztus 26-án mutatja be hármas koprodukcióban a Manna, a Bethlen Téri Színház és az Attitűd Alapítvány a Találkozások Tehetségprogram keretében a GRANE című produkciót Blaskó Borbála rendezésében. A drámairodalom egyik legkülönlegesebb figuráját, a tévelygő Peer Gynt ezúttal a Kossuth- és Jászai Mari-díjas Blaskó Péter, a Nemzet Művésze alakítja, partnerei az előadásban pedig saját fia, Blaskó Bence és Szilágyi Ágota színművésznő.

@ Kállai-Tóth Anett

Blaskó Borbála, aki elsősorban Harangozó Gyula – díjas balettművészként és táncpedagógusként ismert ezúttal prózai előadást állít színpadra a Bethlen Téri Színházban, a Találkozások Tehetségprogram nyertes pályázójaként.

A GRANE egy Peer Gynt parafrázis, középpontjában egy önmagát kereső, újra és újra átalakuló fiatalember majd férfi története, akinek a története elsőre céltalan sodródásnak tűnhet, ám valójában az egyéniség, a szabad akarat és a sors közti küzdelem példabeszéde. Blaskó Borbála új értelmezésében egy már idős Peer Gynt tekint vissza hosszú, kalandos életére. Múlt és jelen összeütközik, miközben emlékfoszlányok, elfeledett ismerősök, régi szerelmek és ádáz ellenfelek elevenednek meg a színpadon.

Az előadás különlegessége, hogy ezúttal, a Találkozások Tehetségprogram korábbi előadásaitól eltérően, hárman állnak majd a színpadon. A produkcióban Peer nem önmagának, hanem a fiának mesél, és időskori jelenéből középkorú kalandozásain keresztül fiatalkora eseményeihez jut el, amiben partnere fia, Blaskó Bence lesz. Az életükben felbukkanó nőalakokat Szilágyi Ágota kelti életre. A Gomböntő fenyegető árnyékában felmerül a kérdés: újrakezdenénk az életet, ha megtehetnénk? Mi is az „újraöntés” – nem az új élet, amelyet már gyermekeink élnek?

Apa és fiú ezen találkozása Peer Gynt történetében ezért izgalmas megvilágításba helyezi nem csak az eredeti Ibsen remekművet, hanem közelebb hozza azt a mai nézőkhöz is, akik így nyomon követhetik Peer megrázó, lírai párbeszédét apjával, fiával – és önmagával. A két férfi szereplő megjelenése maga az egység, mindketten egymás alteregói és egymás felei. Így lesznek teljesek és egészek, mert egymás nélkül elesnének és tehetetlenek volnának. Ezt ellenpontozza és egyben kiegészíti Szilágyi Ágota színésznő, aki egyebek mellett a két meghatározó női karaktert: Aase-t és Solvejget alakítja majd.

A Találkozások Tehetségprogramot 2015 tavaszán hirdette meg első alkalommal a Bethlen Téri Színház és a Manna. A programban pályájuk elején járó rendezők vagy leendő színházrendezők pályázhatnak, kétszereplős darabokkal. Kritérium, hogy a két választott színész közt legalább két generációnyi korkülönbség legyen, valamint a rendező egy mentor rendező szakmai segítségével készítse el előadását. 2016-ban Valcz Péter rendezésében a Mary és Max című előadást mutatták be, mely még mindig a repertoáron van, majd azt követően Szilágyi Bálint állította színpadra Peter Handke Az aranjuezi szép napok című művét. A következő évadban az Egy fiú Boszniából Lazici Noémi, majd a Nőkből is megárt… című darab Cseh Judit rendezésében. Vadász Krisztina is kapott lehetőséget Viszontlátás című rendezését 2018. január 17-én mutatták be, majd Szívlapát címmel interaktív versszínházi előadás született egy rendezőpáros ötletéből, Dézsi Fruzsina és Gerencsér Anna rendezésében. A 2019 elején bemutatott Az utolsó tűzijáték című előadást Csábi Anna rendezte, Földes Eszterrel és Udvaros Dorottyával.

A szöveget Cseh Dávid dramaturg szerkesztette, az előadás látványvilágát Csiszér Csilla Viola alkotta, a zenéért Dobri Dániel felelt. A bemutató augusztus 26-án lesz a Bethlen Téri Színházban, majd 27-én este ismét láthatja a közönség.

Az előadás létrejöttét az Autista Felnőttek Tehetséggondozó programja is támogatta.

@ Kállai-Tóth Anett

Az előadásra jegyeket az alábbi linken válthatnak:

https://bethlenszinhaz.jegy.hu/program/blasko-borbala-grane-kepzelgesek-a-peer-gynt-nyoman-125684

GRANE – Képzelgések a Peer Gynt nyomán

Henrik Ibsen Peer Gynt című drámája nyomán,

Áprily Lajos fordításának a felhasználásával

Játsszák:

BLASKÓ PÉTERSZILÁGYI ÁGOTAés BLASKÓ BENCE

Látványtervező: CSISZÉR CSILLA VIOLALátványtervező asszisztens: BARANYAI MARCELLDramaturg: CSEH DÁVIDZenei szerkesztő: DOBRI DÁNIELA rendező munkatársa: KÖNCZEI VILLŐProdukciós koordinátor: JUHÁSZ KÁROLYProdukciós vezető: GÁSPÁR ANNA