Könyvesbolt a tengerparton

Szerző: Marity Mira

Könyvek és tenger…? Ezzel aztán úgy beletrafáltak a két kedvenc nyári tételembe, hogy egyértelműen KELL nekem ez a kötet. Imádnivaló borítóval, ízléses és vágykeltő tipográfiával kelleti magát a kirakatban, hófehér homokos parttal, türkiz tengerrel és halványazúr égbolttal, olvasnivalóval teli kosaras bicajjal és virágos kaspóval… na és persze egy aprócska, fehérre lambériázott könyves kuckóval. Ezer köszönet, NEXT21 Kiadó, nekem már megvan az idei nyár kötelező olvasmánya, egy igazi ’quilty pleasure’ Denise Hunter-től: Könyvesbolt a tengerparton.

Az örömteli olvasás kellékei

Könyv és tenger: remek kombó! És ha ezt még kiegészítjük nyárral, romantikával, szerelemmel, megbocsátással és újrakezdéssel, akkor máris összeáll a jólesően szórakoztató olvasás elegye. Ami közben az ember sűrűn mosolyog, könnyedén beleéli magát a szereplők lelkivilágában, tisztán látja lelki szemeivel az a csodálatos helyszíneket, és hagyja magát elragadtatni a szépen kibontott románc hullámaival. Hogyan is fogalmazza ezt meg Denise Hunter, mintegy könnyed ars poetica-ként? „Szívmelengető kisvárosi szerelmi történeteket írok.” Olyanokat, amelyek után az olvasó örömteli sóhajjal zárja be a könyvet, és elkezd hinni az igaz és örök szerelemben. Naivan hangzik? Valószínűleg, de ha egy nüansznyi romantika is lappang az emberben, kíváncsi izgalommal veszi majd kezébe ezt a gyönyörű kis kötetet, és bizony alig bírja megállni, hogy egy ültő helyében ki ne olvassa.  

Jó érzés hinni a szerelemben?

Miután az anyjuk fekvőbeteg lett, apjuk pedig elhagyta őket, Sophie második anyja lett ikertestvéreinek, Jennának és Seth-nek. Az ikrek tanulmányait is támogatta, még olyan áron is, hogy le kellett mondania vágyálmáról, az aprócska könyvesbolt megnyitásáról Piper’s Cove-ban. Az idilli kis észak-karolinai tengerparti városhoz sok szép régi emlék köti a testvéreket, akik gyerekkorukban állandó látogatói voltak a kisvárosnak nyaranta. Az élet úgy hozza, hogy Sophie végre követheti az álmait, mert öccse új állást kap, húga pedig hozzámegy főiskolai szerelméhez, a családi házat pedig eladják. Az esküvőt a festői szépségű Piper’s-öbölben tartják, ahol váratlan fordulatként kiderül, hogy a vőfély nem más, mint Aiden Maddox. Az a férfi, aki Sophie nagy szerelme volt a gimnáziumban. És az a férfi, aki szemrebbenés nélkül elhagyta őt annak idején egy fényesebb és kalandosabb floridai jövőért. (És itt most pár másodpercig idézzük fel mi is a középsulis szerelmünket. Vajon hogyan reagálnánk arra, ha utunkba sodorná az élet? Vajon képesek lennénk-e megbocsátani neki, ha ilyen cudarul elbánt volna velünk?)

Régmúlt szerelmek szellemei

Na szóval, bárhogy is gondolkodunk mi az ifjúkori nagy lángolásokról, Sophie keserűen nyugtázza, hogy Aiden még mindig hatással van rá, és újra felkorbácsolja szunnyadó érzelmeit. A nő veszni hagyná ezeket a felzaklató érzéseket, és beletemetkezik az esküvői káoszba, majd a vágyott könyvesbolt megnyitására fókuszál inkább. Úgy tűnik, hogy lenyugszanak a kedélyek, de mi már szinte észre sem vesszük, de a szerelemnek drukkolunk. Tehát kell egy „isteni beavatkozás”, ami meg is érkezik egy masszív hurrikán formájában. A vihar miatt Aiden is Piper’s Cove-ban ragad, közbejön egy apró baleset is, és elkerülhetetlen a szembesülés és múltidézés Sophie-val. A fő dilemma pedig az, amivel legtöbben szembesülünk a való életben: lehet-e bízni abban, aki egyszer már szilánkokra törte a szívünket? Lehetséges megbocsátani annak, aki annyi fájdalmat okozott a múltban? Érdemes újra esélyt adni, kockáztatni, szerelmesnek lenni? Hát persze, hogy igen. Az egyik kritikus, Melissa Ferguson azt írta recenziójában, hogy Denise Hunter regényei mindig megnevettetik és reménnyel töltik el. És azt hiszem, ebben az érzésben lapul a titok. Hogy ezeken a meséken tudunk nevetni és reménykedni. Nagyon nagy szükségünk van most erre ezekben a (még mindig) borongós kedélyállapotú időkben.

Kellenek azok a fránya érzelmek

Ebben a sztoriban az emóciók széles skáláján lavíroznak a szereplők. A karakterek elbűvölő egyéniségek, a kisvárosi atmoszféra egyenesen vágynivaló. Úgy tűnik, hogy egyelőre ez az első és egyetlen Denise Hunter könyv, ami magyar nyelven megjelent, de remélhetőleg lesz folytatás. Az írónő 35 nemzetközileg is elismert romantikus bestseller szerzője, és történetei közül hármat már filmre vitt a népszerű Hallmark csatorna. A Könyvesbolt a tengerparton egy szívmelengető mese a második esély romantikájáról, boldog és könnyű történet, de mindenekelőtt életigenlő és pozitív olvasmány. Bónuszként pedig egy kedves meglepetés van a végén, ami legalább valamiféle kellemes online könyvklub hangulatot idéz fel. Az írónő szimpatikus köszönetnyilvánítása után még egy kérdéssor is olvasható a saját benyomásokról és gondolatokról, ami még többet tesz hozzá az értelmező olvasás élményéhez. Ezt az élményt így önti szavakba oly nagyszerűen és találóan a szerző: „Mindig is könyvmániás voltam (…) Imádom, ahogy a könyvek egy másik világba repítik az embert. Ahogy belemerülünk a szereplők életébe, és ők a barátainkká válnak. Azt hiszem, csak meg akarom osztani az olvasás szeretetét másokkal is.”

https://21.szazadkiado.hu/konyvek-53/next21-kiado/konyvesbolt-a-tengerparton-denise-hunter