Jazz koncertek a Dunán hajózva – MAO Swings on the Danube

Saját szervezésű fesztivállal jelentkezik az ünnepi hétvégén a Modern Art Orchestra – a Dunán hajózva hallgathatjuk a jazz nagyzenekar produkcióit augusztus 20-án és 22-én a Swingin’ on the Danube Jazz Festival keretében. A Modern Art Orchestra délután a családoknak tart egy különleges jazz koncertet a budapesti városnéző hajón 17:30 órás kezdettel, 20-án este pedig tűzijátékkal kísért koncertet adnak a közönségnek a Nimród rendezvényhajón. Augusztus 22-én este a zenekarhoz csatlakozik Harcsa Veronika énekesnő.

© Sìm Olivér

A Swingin’ on the Danube Jazz Festival története tavaly kezdődött, amikor a Modern Art Orchestra először szállt hajóra, hogy egyszerre szórakoztathassa a hajón ülő nézőket, és a kikötőkben tartózkodó vagy épp arra járó közönséget. A Nimród rendezvényhajóról 2020-ban egy teljes napon keresztül szólt a jazz, és a kikötőkben is összegyűltek az emberek a derűs hangulatú szerzemények hallatán. A MAO így szerette volna közelebb vinni a hétköznapi járókelőkhöz is a minőségi kortárs jazz zenét, hiszen a pandémia alatt hosszú hónapig mindenkinek nélkülöznie kellett az élő zene élményét. A kikötőkben adott térzenei koncertekre idén is lehet számítani az ünnepi hétvégén, ahogy a MAO balatoni térzene turnéját is ingyenesen élvezheti a közönség az augusztus 20-áig tartó időszakban.

© Sìm Olivér

A dunai városnézéssel összekötött jazz koncertek ötlete a zenekar művészeti vezetőjéhez, Fekete-Kovács Kornélhoz köthető, aki 2005-ben alapította a jazz nagyzenekart. A 18 tagú bigband a hazai jazz élet legkiválóbb muzsikusaiból áll, tehetségüket a világ számos országában elismerték már. Az elmúlt években Gramofon és Artisjus díjjal is kitüntették a Modern Art Orchestrát.

A MAO szinte megalakulása óta tart a repertoárján kifejezetten ifjúsági koncerteket, melyeknek célja, hogy a fiatalabb korosztályt is megismertesse a jazz műfaj különlegességeivel, az improvizáció szabadságával, a hangszerek történetével. A MAO Creative Crew című interaktív koncertet mutatják be augusztus 20-án és 22-én is a Swinin’ on the Danube Jazz Festival keretében. A koncertre családi jegyeket is lehet váltani, mely most nem csak a koncertet, hanem az ünnepre való tekintettel egy hajós városnézést is magában foglal.

© Sìm Olivér

Augusztus 20-án a Modern Art Orchestrával ünnepelhet a közönség és a fedélzeten megszólaló jazz muzsikát hallgatva csodálhatják pompás fényárban úszó fővárost, majd a tűzijátékot is a Dunáról élvezhetik. A kortárs jazz koncert mellé az ínyencek egy négyfogásos vacsorát is rendelhetnek a hajón.

Augusztus 22-én egy sztárvendég is csatlakozik a Modern Art Orchestra 18 férfitagjához, az ország egyik legismertebb és legnépszerűbb jazz énekesnője, Harcsa Veronika. A közös repertoár számos érdekességgel szolgál, többek között egy Ady vers megzenésített változatát is hallhatják majd a hajón utazók.

© Sìm Olivér

https://www.facebook.com/ModernArtOrchestra/videos/574120780290280

A Swingin’ on the Danube Jazz Festivalra jegyeket az alábbi linken válthatnak:

Forrás: Modern Art Orchestra

,