Aba-Novák Vilmos festményei kerülnek a Móra Ferenc Múzeumba

Három Aba-Novák-festmény kerül a szegedi Móra Ferenc Múzeum birtokába. Az ikonikus festő alkotásai Bartók Mihály, Széchenyi-díjas magyar kémikus gyűjteményének részei voltak. A természettudós halála után a család úgy döntött, hogy közgyűjteményben legyenek láthatóak a festmények, így egy időre a szegedi Kultúrpalota kezelésébe adják majd a remekműveket. A három festményt a Múzeumok Éjszakáján láthatja a nagyközönség a Móra-múzeumban.

Aba-Novák Vilmos három festménye fog a Móra Ferenc Múzeumba kerülni. Az alkotások Bartók Mihály, Széchenyi-díjas magyar kémikus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja gyűjteményének részei voltak. A természettudós halála után a család úgy döntött, ez a három Aba-Novák-műalkotás kerüljön közgyűjteménybe: a Móra Ferenc Múzeumba.

A festményeket korábban több kiállításon, többek között a debreceni MODEM-ben is bemutatták már. Az alkotásokat a Múzeumok Éjszakáján állítják ki a Móra-múzeum dísztermében, a jogi procedúra lefolytatása után pedig hamarosan állandó jelleggel is láthatóak lesznek a szegedi Kultúrpalotában.

Az idei Múzeumok Éjszakáján nem csak a három Aba-Novák-festményt csodálhatják meg az érdeklődők. A Móra Ferenc Múzeum főépületében ekkor nyílik meg az Erzsébet királyné-kiállítás, sőt: maga Sisi is várja majd „élőben” a látogatókat verkli muzsika mellett. A Fekete házban a Rotschild Klára-tárlat is megtekinthető lesz, a Vármúzeum előtt pedig kézműves játszóházzal is készülnek a múzeum munkatársai. Egész este érdekes detektívjáték és tárlatvezetések is színesítik majd a programokat. A Múzeumok Éjszakáját június 26-án, szombaton 16-24 óra között rendezik meg.

https://moramuzeum.hu/muzeumok-ejszakaja-2021/