Múzeumok Éjszakája a Ludwig Múzeumban: Utazás időben, térben és láthatatlan hálózatokon át

Az év leghosszabb éjszakáján interaktív programban vehetsz részt a Momentán Társulattal, meghallgathatod Beck Zoli zenész tárlatvezetését, megismerkedhetsz a MilleniArt fiatal zenészekből álló társasággal. Elhelyezheted személyes üzeneted egy közösen készülő Időkapszulában, bepillanthatsz a Ludwig kulisszái mögé, sőt Szabadpolcunkon ingyenesen elvihető kiadványok között is böngészhetsz Moholytól Banksy-ig. 

Emellett exkluzív tárlatvezetések, dokumentumfilm premierek és beszélgetések is várnak. Idén először a múzeum városi sétával is készül, amelynek során a most zajló Velencei Építészeti Biennálén szerepelő Othernity projekt egyik legkülönlegesebb épületét, a futurisztikus külső-kelenföldi templomot járhatod be.

NYITVA TARTÓ KIÁLLÍTÁSOK

https://www.ludwigmuseum.hu/kiallitas/terugyek

https://www.ludwigmuseum.hu/kiallitas/barabasilab-rejtett-mintazatok-halozati-gondolkodas-nyelve

https://www.ludwigmuseum.hu/kiallitas/idogep-uj-valogatas-ludwig-muzeum-gyujtemenyebol-0

EXKLUZÍV PROGRAMOK

17.00–18.00 | BECK ZOLI (30Y) RENDHAGYÓ TÁRLATVEZETÉSE

Exkluzív tárlatvezetés az Időgép című állandó kiállításban

Helyszín: 3. emeleti kiállítótér

18.00, 18.30, 19.00 | INTERAKTÍV TÁRLATVEZETÉS A MOMENTÁN TÁRSULATTAL A TÉRÜGYEK CÍMŰ KIÁLLÍTÁSBAN 

Hogyan lesz színpad egy kiállítótérből? Lehet díszlet, bútor, jelmez vagy kellék egy műalkotás? Ilyen és hasonló kérdésekre keresi a választ a Momentán Társulat, akinek improvizált előadásai nem követik a színházi műfajjal szemben támasztott elvárásokat. Rendhagyó múzeumlátogatás, interaktív tárlatvezetés, sok nevetés és önfeledt játék a nézők/látogatók ötletei alapján.

A társulat három 30 perces előadással készül.
Helyszín: 1. emeleti kiállítótér

21.00–22.00 | MILLENIART ENSEMBLE KONCERT

A MilleniArt Ensemble egy fiatal, új generációs zenészekből álló társaság, akik munkásságukkal frissességet hoznak a hazai koncertéletbe. A 2021-es évadban a barokk és kortárs repertoárt helyezték a fókuszba, és a hosszú „streaming” korszak után végre élőben is felléphetnek. Hangversenyeiken különféle formációkban játsszák klasszikus és kortárs zeneszerzők alkotásait, melyekből néhányat kifejezetten a zenekarnak dedikáltak. Vendégük a Múzeumok Éjszakáján Balogh Máté, Börzsönyi Imola és Rajk Judit. 

Helyszín: 3. emeleti kiállítótér

TOVÁBBI PROGRAMOK

15.00–16.00 | „UFÓ ZUHANT A PANELHÁZAK KÖZÉ” 
(KÜLSŐ HELYSZÍN) 

A most zajló Velencei Építészeti Biennálén szerepel az egyik legkülönlegesebb modern budapesti templom. Városi séta a Szabó István tervezte futurisztikus épületben az Othernity – Modern örökségünk újrakondicionálása kiállítás kurátorai – Kovács Dániel építészettörténész és Molnár Szabolcs építész –, valamint Boros Géza művészettörténész (Ludwig Múzeum) kalauzolásával.
Találkozás: Budapest, XI. kerület, Ildikó tér (A kelenföldi pályaudvar mellett)

A részvétel ingyenesen, regisztrációval látogatható.
>>> Regisztráció 

13.00–22.00  | IDŐKAPSZULA

A Múzeumok Éjszakája alkalmából egy időkapszulát készítünk, amely a járványhelyzet „üzeneteit” gyűjti össze. Minden látogató felírhatja egy textilcsíkra, neki mit is jelentett ez az időszak. A látogatók személyes üzeneteiket egy fém keretbe feszített textilháló közé applikálhatják, amely egy nagy installáció része lesz.

Helyszín: 2. emeleti folyosó, a könyvtár/múzeumpedagógiai foglalkoztató előtti tér

15.00–16.00  | SZÍNFALAK MÖGÜL AZ IDŐGÉPBE I.
Komplex tárlatvezetés 

  A legizgalmasabb dolgok egy múzeum életében is a színfalak mögött történnek!
Ezen a különleges napon kollégáink kalauzolása segítségével első kézből nyerhetnek bepillantást a látogatók a máskor elzárt területekbe! A séta után az Időgép című gyűjteményi kiállításba a műtárgyszállító óriás lifttel érkezünk meg, ahol rövid, interaktív tárlatvezetés zárja a programot.

A programon maximum 20 fő tud részt venni.
Helyszín: raktárak, manipulációs tér, 3. emeleti kiállítótér,
TALÁLKOZÓ AZ INFOPULTNÁL

15.00–16.30  | ANYÁMTÓL – VAN MŰVÉSZI VÉNÁD?
Nyitott, kötetlen beszélgetés az idei Van művészi vénád? nemzetközi pályázat hazai győzteseivel, a Karinthy Frigyes Gimnázium diákjaival és Eperjesi Ágnes, Gajeweszky Anna, Gáldi Vinkó Andrea és Richter Sára képzőművészekkel az anyaságról, az anyaság művészei megjelenítéséről.

A program Múzeumok Éjszakája karszalag nélkül is, ingyenesen látogatható!
Helyszín: 2. emelet könyvtár-stúdió

18.00–19.00  | SZÍNFALAK MÖGÜL AZ IDŐGÉPBE II.
Komplex tárlatvezetés 

A legizgalmasabb dolgok egy múzeum életében is a színfalak mögött történnek!
Ezen a különleges napon kollégáink kalauzolják a látogatókat, így első kézből nyerhetnek bepillantást a máskor elzárt területekbe! A séta után az Időgép című gyűjteményi kiállításba a műtárgyszállító óriás lifttel érkezünk meg, ahol rövid, interaktív tárlatvezetés zárja a programot.

A programon maximum 20 fő tud részt venni.
Helyszín: raktárak, manipulációs tér, 3. emeleti kiállítótér,
TALÁLKOZÓ AZ INFOPULTNÁL

19.00–20.00 | „HELLO, HÁLÓ!” Készman József kurátori tárlatvezetése a BarabásiLab: Rejtett mintázatok című kiállításban
  Lehetséges-e hálózati-szűrős szemüvegen át nézni a világot? És hat lépésben tényleg eljuthatunk bárkihez kapcsolatainkon keresztül? Miért finom a fehér csoki kaviárral? Hány élete van egy sejtnek? – kínzó kérdések, amelyeket talán magunknak sem mertünk feltenni, de most itt az alkalom!

Barabási Albert László több mint két évtizedet töltött azzal, hogy a biológiai és társadalmi létünket meghatározó összetett rendszereket felfedje.

A BarabásiLab az elmúlt 25 évben egy párhuzamos utat is megtett, amelynek során olyan vizuális szókincset fejlesztettek ki, amely kezelni tudja a komplexitást, kifejezési formáit pedig a képzőművészettől kölcsönzi.

Helyszín: 2. emeleti kiállítótér

22.00 | TÁRLATVEZETÉS A TÉRÜGYEK CÍMŰ KIÁLLÍTÁSBAN

A tárlatvezetést tartja: Feigl Fruzsina és Jan Elantkowski kurátorasszisztensek

Helyszín: 1. emeleti kiállítótér

15.00–a készlet erejéig | SZABADPOLC: Moholytól Banksy-ig Ingyenesen elvihető plakátok, képeslapok, matricák, kitűzők, kortárs művészeti katalógusok és könyvek.
Helyszín: földszinti lépcsőfeljáró előtt

FILMVETÍTÉSEK

16.00–16.50 | A HAT LÉPÉS HATALMA 
Barabási Albert-László kutatásaihoz kapcsolódó dokumentumfilm
Kicsi a világ – szoktuk mondogatni, ha kiderül, hogy valamilyen módon közünk van egy ismeretlen emberhez. Valóban kicsi a világ, hiszen az emberiség hatmilliárd tagja közül alig pár lépésnyi kapcsolati távolságban mindenki mindenkit ismer. Ezt a tényt Karinthy Frigyes zseniális intuíciója óta természet- és társadalomtudósok sora, köztük számos kiváló magyar tudós is igazolta. Az emberi társadalomban is, a világban is minden mindennel összefügg, egy bonyolult, mindent átszövő háló része.

angol-ausztrál dokumentumfilm, magyar nyelven, 47 perc, 2008
Rendező: Tálas Annamária

Helyszín: 2. emeleti kiállítótér
(12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott)

8.00–20.00 | SZCÉNA 2019 DOKUMENTUMFILM SOROZAT

A 25 részes dokumentumfilm sorozat az eddig hiányosan archivált magyarországi képzőművészeti színteret mutatja be. Fő célkitűzése a képzőművészeti szcéna 2019-es állapotának több szemszögből való bemutatása, ezáltal átfogó képet adva az adott év szakmai helyzetéről. A 2019-es évet feldolgozó kordokumentum egyben kísérlet arra, hogy gyűjtőhelyül szolgáljon egy vizuális archiváló projektnek, ami által évről-évre áttekinthetjük a szcéna aktuális fejleményeit.
A sorozatban látható művész-interjúk közül ezen az estén Csató József, Keresztes Zsófia és Nemes Márton gondolataival ismerkedhetnek meg a látogatók.

A vetítés előtt rövid bevezetőt mond Iványi-Bitter Brigitta producer. Alkotók:
Kozma Péter, producer, rendező
Iványi-Bitter Brigitta, kreatív producer
Farkas Laura-szerkesztő, gyártásvezető
Tomas A. Krivocenko, szerkesztő, gyártásvezető
Juhász Edvard operatőr, vágó.
A filmet a Karton Alapítvány önerőből, pályázati támogatások nélkül finanszírozta.

Helyszín: 2. emelet könyvtár-stúdió

20.00–21.00 | KONOK TAMÁS GRAPHIDIONOK CÍMŰ PORTRÉJÁNAK VETÍTÉSE 
Konok Tamás festészetét a látható és a láthatatlan jelenségek közötti összefüggések megértésének szenteli. Mint mondja: „a művészet nem divat vagy stílus kérdése. Egyedüli kritérium a művészi kvalitás minősége és az egyén egyedi ideáinak végsőkig kiművelt következetes útja”. Ezt az utat, ezt a több mint hét évtizedes pályát, egy ikonikus festőművész portréját mutatja be a Konok Tamásról Graphidionok címmel készült film. (MMA 2019, 53’55”, Rendező: Keserű Judit ,Operatőr: Sibalin György)
Az egyszeri vetítéssel a kilencven éves korában elhunyt Konok Tamás életműve előtt tiszteleg a múzeum. 

A film után a kiállításhoz készült zenei improvizációs filmeket vetítjük. 

Helyszín: 2. emelet könyvtár-stúdió

JEGYVÁSÁRLÁS

,