Tobi színei – új magyar dokumentumfilm a fesztiválokon és a mozikban

Július 1-jén mutatják be a magyar mozikban a Tobi színei című magyar dokumentumfilmet, amelyet több nemzetközi filmes eseményre, többek között a rangos londoni BFI Flare fesztiválra, a bolognai Biografilm fesztiválra, a ZagrebDox dokumentumfilm-fesztiválra és Thesszalonikibe is beválogattak. 

A 81 perces dokumentumfilm egy transznemű tinédzser támogató édesanyja és gyereke, Éva és Tobi különleges kapcsolatát mutatja be. Éva – aki családjával együtt egy kis magyar faluban él – küzd a benne feltörő vegyes érzésekkel, míg Tobi nemcsak a nemi identitását keresi, hanem a helyét is a saját életében. A Tobi színei egy érzelmes, éveken át követett történet az elfogadásról, az elengedésről és önmagunk megtalálásáról.

A film a Nemzeti Filmintézet Inkubátor Programjának támogatásával készült, fejlesztését és gyártását a Sundance Institute is támogatta.

„Azt szeretném ezzel a filmmel megmutatni, hogy mennyire nehéz ma LMBTQ embernek lenni még akkor is, ha az illető támogató családban él. Fontos volt számomra, hogy egy rendkívül személyes film szülessen, és friss nézőpontból lássunk ezt a témát. Szeretném, ha a nézők azt éreznék, miután látták: »Én is szeretnék tenni valamit a saját családomért«” – mondta el Bakony Alexa rendező.

„Éveken át lehetőségünk volt részt venni néhány nagyszerű ember életében, és legalább ennyi ideje várjuk, hogy másokkal is megoszthassuk Tobi és családja utazását. Bakony Alexa és maroknyi stábunk egy érzékeny dokumentumfilmet készített, amely kordokumentumnak sem utolsó, és biztos vagyok benne, hogy sokunk szívébe beletalál” – tette hozzá a producer, Osváth Gábor. 

Szinopszis: 

A semmi közepén van egy apró falu Magyarországon, ahol Éva él a családjával. Legkisebb gyereke, aki tizenhat éves, nemrég bújt elő transznemű férfiként, és a Tobi nevet választotta. 

A kezdeti sokk után mostanra az egész család elfogadja és támogatja Tobit, bár Évában időről időre vegyes érzelmek törnek fel, hiszen úgy érzi, elvesztette a lányát, akit eddig nevelt. Tobi elhatározza, hogy jogilag és fizikailag is férfivá válik, miközben küzd a felnőtté válással és önmaga megtalálásával.

Éva erején felül próbál az a támogató anya lenni, akire Tobinak szüksége van, LMBTQ-aktivista szerepet is vállal. Tobi megkérdőjelezi azokat a határokat, amelyeket önmagának állított transznemű férfiként.

A Tobi színei rendezője Bakony Alexa, aki közösen jegyzi a forgatókönyvet a film vágójával, Rudas Mariann-nal. Az operatőr, Táborosi András, a producerek Osváth Gábor és Szűcs Ildikó. A dokumentumfilm a Filmfabriq és a Sparks gyártásában készült, Magyarországon a Cirko Film forgalmazza.

Bemutató: 2020. július 1.

Forrás: Cirko Film

,