A National Geographic legújabb dokumentumfilm sorozata egy sötét és veszélyes világot mutat be – A BŰN KERESKEDŐI

A National Geographic, új nyolcrészes sorozatában Mariana van Zeller a Föld legveszélyesebb és legszervezettebb csempészhálózatai kulisszái mögé viszi a nézőket. A Peabody- és DuPont-díjas oknyomozó újságíró – a National Geographic legendásan jó kapcsolatrendszerét kihasználva – valamennyi epizódban más és más bűnelkövetői kört mutat be belülről. Premier: 2021. február 26

Peru – Mariana van Zeller (L) eating rice with mochileros. (Credit: National Geographic)

A Bűn kereskedői dokumentumfilm sorozat segítségével olyan helyekre juthatunk el, melyek élénken foglalkoztatják a fantáziánkat, de ahova személyesen mégse kívánkozunk. Mariana van Zeller újságírónő a 21. századi modern alvilágot és feketekereskedelmet mutatja be. Találkozik többek közt tigriskereskedőkkel, fegyvercsempészekkel, kerítőkkel, kokain- és fentanilterjesztőkkel. Valamint, hogy valóban teljes, 360 fokos körképet kapjunk ezeknek a szofisztikált, dollár-milliárdokat mozgató alvilági szervezeteknek a működéséről, rendőröket, újságírókat és szemtanúkat is kérdez tapasztalataikról. Marana van Zeller a Bűn kereskedőiben bemutatja azt is, hogy a rettegett bűnözők sokkal jobban hasonlítanak ránk, átlagemberekre, semmint azt kívülállókként gondolnánk. A dokumentumfilm sorozatot egy éven keresztül forgatták, négy kontinensen, közel tíz országban.

Culiac‡n, Mexico – Mariana van Zeller (R) interviews a sicario, or hitman, who took part in the siege of Culiac‡n. (Credit: National Geographic)
Sacramento, CA – Crew member (R) films Trevor making testosterone in an underground steroids lab. (Credit: National Geographic)
Two cartel chemists show Mariana van Zeller (L) the process of preparing fentanyl. (Credit: National Geographic)

„Izgatottan várom, hogy világszerte a képernyőre kerüljön a Bűn kereskedői, és ilyen módon megoszthassam tapasztalataimat a közvéleménnyel” – mondta Mariana van Zeller, aki oknyomozó újságíróként az elmúlt 15 évben ideje jelentős részét alvilági témák feldolgozásával töltötte. “Az emberek nincsenek tudatában, hogy a feketepiacok szó szerint körülvesznek minket… ott is jelen vannak, ahol a laikus szem semmilyen bűnre utaló jelet nem lát. És az a legmegdöbbentőbb számomra, hogy rengeteg átlagos, jogkövető embert is képesek magukba rántani ezek a sötét világok.”

Crew films workers at an outdoor fentanyl lab. (Credit: National Geographic)
Thailand- Mariana van Zeller explores a Hmong village near Tak, Thailand. (Credit: National Geographic)

A fegyvercsempészetnek szentelt kétórás különkiadásban Mariana van Zeller az amerikai fegyverek útját követi nyomon az USA déli határán át Mexikóba, ahol a drogkartellek napjainkban minden korábbinál hevesebb és véresebb harcot folytatnak – a rendőrökkel és egymással. Az epizód egyetlen sokkoló, lélegzetelállító utazás csempészek, fegyverkereskedők, kartellfőnökök és bérgyilkosok között – és a történet még az addiginál izgalmasabbá válik, amikor a hatóságok letartóztatják a világ leghírhedtebb drogbárója, a ‘Köpcös’ fiát, és a kartell, amelyről Mariana riportot készített, bosszút esküszik.

Jamaica – Mariana van Zeller (L) conducting interviews in Jamaica. (Credit: National Geographic)

Forrás: National Geographic