Nők a kamera mögött

A közeledő nemzetközi nőnap jó apropóval szolgál, hogy női rendezők kevésbé ismert alkotásait ismerje meg a magyar közönség. A Francia Intézet válogatásában három játékfilm és egy dokumentumfilm érhető el február 24. és március 10. között. A játékfilmekhez magyar felirat is választható, minden alkotás ingyenesen, regisztráció nélkül tekinthető meg.

Angèle és Tony
Francia dráma, 2011, 87′
R.: Alix Delaporte
Sz.: Clotilde Hesme, Grégory Gadebois
Francia nyelven, magyar felirattal

Angèle zárkózott, nehéz természetű lány. Az utcán él, piti lopásokból tartja fenn magát, kisfiát is a szülei nevelik. Egy nap találkozik Tonyval, egy halásszal, akivel bensőséges kapcsolatot kezd kialakítani.

Nagyvilági élet
Francia dráma, vígjáték, 2014, 95 ‘
R.: Julie Lopes Curval
Sz.: Ana Girardot, Bastien Bouillon, Baptiste Lecaplain
Francia nyelven, magyar felirattal

Alice divattervezőnek készülő fiatal lány. Kisvarosi életét hátrahagyva, egy rangos párizsi iskolában kezd tanulni, ahol találkozik Antoine-nal. Hamarosan szenvedélyes szerelem kezd köztük kibontakozni. Antoine bevezeti a kulturális elit életébe, Alice pedig lassan teljesen feloldódik a nagyvilági életben, és kezdi elveszíteni saját magát.

Bábeli Iskola
Francia dokumentumfilm, 2014, 89 ‘
R.: Julie Bertuccelli
Francia nyelven, angol felirattal

A film egy párizsi iskola diákjairól szól. A világ különböző országaiból származnak, és speciális előkészítő osztályba járnak, hogy megtanuljanak franciául, mielőtt a „rendes” iskolában folytatnák tanulmányaikat. A tanároknak nemcsak a nyelvi, de a kulturális különbségeket is át kell hidalniuk.

Minden megbocsátva
Francia dráma, romantikus film, 2007, 105 ‘
R.: Mia Hansen-Løve
Sz.: Paul Blain, Marie-Christine Friedrich
Francia nyelven, magyar felirattal

Victor, Annette és kislányuk Pamela Bécsben élnek. Victor egyre gyakrabban kezd kimaradozni éjszakánként. Egy heves vita után Annette eltűnik kislányukkal. Tizenegy évvel később Pamela már Párizsban él. Apja újra szeretne találkozni vele.

Forrás: Francia Intézet