Szerepcsere a Nemzeti Múzeumban

„Megvan az ideje a sírásnak, és megvan az ideje a nevetésnek. Megvan az ideje a gyásznak, és megvan az ideje a táncnak” – olvashatjuk a Prédikátorok könyvében. Az idei február egyszerre a vigasság – már amennyire a járvány engedi – és az elcsendesedés időszaka. A hónap első felében tart a farsang, a második felében pedig beköszönt a nagyböjt időszaka. Egyszerre van jelen a féktelenség és a visszafogottság időszaka, szerepet cserélnek életünkben a különböző elvárásrendszerek. Az erkölcsi gátakat, a szigorú szabályokat felrúgó karneváli pillanatokban, amikor bárki és bármi bőrébe belebújhatunk, felváltja a legszigorúbb tilalmak 40 napja.

A szerepcsere fogalma inspirálta ebben a hónapban a Magyar Nemzeti Múzeum munkatársait is. Régészek, művészettörténészek, történészek és restaurátorok a tárgyak és helyek átalakulásait, a tárgyakhoz és helyszínekhez kapcsolódó kettősséget, a hozzájuk kötődő jelentésváltozatokat, a báli szezon és a jelmezes mulatságok világát vizsgálják a múzeum blogján, Facebook és Instagram oldalán. Báli jelmezek, múzeumi farsangok, pozícióváltás, társadalmi átrétegződés, a király és szolgájának öltözékcseréje, egy földrajzi terület szerepének változása, gyilkos tárgyak átlényegülése, a kutatások során új tudással gazdagodó műtárgyak pozícióváltása, mind olyan témák, amelyek miatt érdemes figyelemmel kísérni a sorozatot.

A Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményei rendkívül színesek és összetettek, a változatos tárgyi anyag megőrzéséhez, kutatásához, bemutatásához többszáz különböző képzettségű szakember munkája szükséges az archaeozoológustól kezdve a numizmatikuson át a különböző korszakok, tárgytípusok speciális szakértőjéig. Hogy ennek a számtalan irányba mutató multidiszciplináris közösségnek a tudását összefűzhessük, minden hónapban más fogalmat jelölünk ki. A Testtörténetek, a Lélektörténetek, az Ünnepi asztal és a Kezdetek után nézzük meg, hányféle megközelítése lehet a Szerepcsere fogalmának. Jó szórakozást!

A Szerepcsere sorozat első bejegyzése itt található:

A Vértes-maszkok – Nemzeti Múzeumi farsangok az 1950-es

Már farsangi öltözetben: (balról jobbra) Mócsy András Hegedüsné, Bikár Fedóra Tápay-Szabó Gabriella és Szabó György Mihalik Sándor szerepében (1955).

Forrás: Magyar Nemzeti Múzeum