Az év honlapja lett a Magyar Nemzeti Múzeum weboldala!

A Magyar Nemzeti Múzeum weboldala a Magyar Marketing Szövetség rangos “Az Év Honlapja 2020” megmérettetésén kultúra kategóriában különdíjat nyert. Az elismerés azért is fontos az intézmény és a vele szorosan együttműködő fejlesztőcsapat, az Integral Vision számára, mert az online felület “Társadalmi és civil szervezetek” kategóriában 2015-ben már nyert különdíjat.

“A Kultúra kategóriába csaknem tucatnyi pályamű érkezett, és bizony a pályamunkák több mint fele igen jelentős minőségi teljesítményt mutatott be. Itt tényleg igaz a mondás, hogy egyrészt nagyon nehéz dolga volt a zsűrinek, hogy a megfelelő díjakat kiossza, ugyanakkor a magas kultúrát digitális elismeréssel díjazni számunkra is felemelő volt. Az alkotók törekedtek arra, hogy áttekinthető, mindenki számára könnyedén használható felületeket adjanak a látogatóknak. Digitális misszió ez.”- indokolta döntését a Magyar Marketing Szövetség  zsűrije.

A Magyar Nemzeti Múzeum a nemzet múzeumaként valóban digititális misszióként viszonyul a honlapjához, ahol azontúl, hogy a felhasználói célcsoportok könnyedén választ kapnak kérdéseikre, olyan információkra is rátalálnak, amelyeket eredetileg nem kerestek. Az intézmény online kapuként tekint  az mnm.hu weboldalra, amely a múzeum virtuálisan kiterjesztett tereként bárki előtt, bármikor nyitva áll. 

A Magyar Nemzeti Múzeum oldala folyamatos fejlesztés alatt áll, hogy a múzeum sokrétű tevékenységét  – az időszaki és állandó kiállításokat, programokat, tudományos eredményeket, adatbázisokat, kiadványokat, a látogatáshoz szükséges információkat, a múzeumpedagógiai, a gyűjteményi és a kutatói munkát – sokrétűen, a mindenkori aktuális követelménynek megfelelően mutassa be. Ennek köszönhetően, amikor márciusban kiderült, hogy a múzeumot egyik napról a másikra be kell zárni, a weboldal pillanatok alatt alkalmazkodott a megváltozott kívánalmakhoz: a járványidőszakban ez a felület vált az intézményi tudásközvetítés fő fórumává. 

A felhasználóbarát programozói és tervezői munkának köszönhetően a múzeum a címlapot rugalmasan átalakította, még több kiemelt tartalmat nyújtva NON STOP NEMZETI MÚZEUM címen a látogatóknak. A kiállítások között külön menüpontot kaptak a virtuális kiállítások, ami lehetővé tette, hogy az új online elérhető tárlatok szervesen illeszkedjenek az újranyitásra váró offline kiállítások rendszerébe. A fejlesztések célja, hogy az intézmény bonyolultságából adódó sokrétű tartalmak összekapcsolódjanak. Így, aki megnézi egy kiállítás leírását, az rögtön láthatja a kapcsolódó tárlatvezetéseket, múzeumpedagógiai foglalkozásokat, híreket, kiadványokat. A digitális oktatásra kényszerült pedagógusok eddig több mint 160 segédanyagot, online múzeumpedagógiai felületet találhatnak a múzeum oldalán, de a tudományos munka iránt érdeklődő látogatók kedvükre böngészhetik a Nemzeti Múzeum tematikus blog- és vlogbejegyzéseit is.

A honlap a programozói munkának köszönhetően arra is alkalmas, hogy olyan új egységekkel egészüljön ki, mint a malenkij.hu vagy  Seuso-kincs honlapja3D kiállítása.

Forrás: Magyar Nemzeti Múzeum