Talány Akusztik: sanzon Máraihoz

A koronavírus-járvány miatt élőben, streamelve, a Facebookon közvetítette a Jókai Anna Szalon a Talány Akusztik novemberi előadását (Márai-puzzle, avagy Szindbád hazamegy), melynek most egy közel 25 perces változatát, esszenciáját tette közzé a Törzsasztal Web Tv.

Burján Orsi, a Talány Akusztik énekesnője © Molnár.PG

A produkció érdekessége, hogy – zenés felolvasószínházi formában – nemcsak a Zöld Csaba – Schwalm Zoltán duó szerzeményeit hallhatjuk, hanem Márai Sándor (1900-1989) műveiből is szemezgetnek, illetve megidézik Szindbád alakját, aki Márainál éppúgy „főszereplő”, mint Krúdynál, Heltainál, vagy a Talány Akusztik mai dalaiban.

A gazdag Márai-életműből ritkán hallott, kevésbé ismert értékeket mutatott föl a formáció: Szabó Zoltán Attila művészeti vezető, a Nyugat Plusz alapító-főszerkesztője szerkesztésében – egyebek közt – az Óriási, zengő húrokon című vers, és egy korabeli publicisztika, a Notesz is bekerült a programba. A zenekar irodalmi értékű slágerei közül a nívódíjas Vasútdal, a Modern ivónóta, az Ady-puzzle, és a Gödörben (Erzsébet tér) is szerepelt a repertoáron, továbbá az erre alkalomra írt Sanzon (Márai-puzzle) című kollázsból készített Talány-dal is debütált a Jókai Anna Szalonban.

A zenekar énekesnője Burján Orsi, fuvolistája Kristó Zsófia, basszusgitáron Gáspár Gyula játszik. A ritmusszekcióért Németh-Szabó Tamás felel. A csapat frontembere az énekes-gitáros Zöld Csaba.

Forrás: Jókai Anna Szalon

Az előadás itt hozzáférhető: