„A civilizáció menete” – Tom Phillips: A világ hülyéi – Hogyan cseszett el mindig mindent az emberiség

Szerző: Tóth Judit Nikoletta

Az elsőkönyves, tényfeltáró újságíróként ismerté vált angol újságíró Tom Phillips: A világ hülyéi – Hogyan cseszett el mindig mindent az emberiség című kötete Merényi Ágnes fordításában, az Athenaeum Kiadó gondozásában jelent meg.

A Full Facttény feltáró, független, civil portál szerkesztője korábban a BuzzFeed UK vezetőszerkesztője és riportere volt, és dolgozott különböző hírportálok, tévécsatornák újságírójaként is. Így a munkája során és az életben szerzett tapasztalatát használta fel ahhoz, hogy az első könyve igazi tartalmas, információkban és összefüggésekben jártas írótól származó olvasmányélmény legyen bárki és bárhol is olvassa azt a világban.

A bizonyos értelemben nagyon személyes hangvételű, de már történelemmé vált eseményeket felidéző könyv minden egyes, írója által tett kijelentését komoly kutatómunka előzte meg. De ez csak a könyv tárgyilagos hitelességét biztosítja. Az író személyisége tükröződik vissza és ez jellemzi azt az írástechnikát – és ez a fordításnak is köszönhető – , amely által azonban a történelem, a tudomány, a politika és a popkultúra egyes, a civilizáció menetére hatást gyakorló fejezetét értelmezve is könnyeden olvasható, de nehezen emészthető az, ami kiderül.

Tom Phillips úgy koppint olvasója orrára, mint egy jó apa. Szigorú és egyértelmű, de elsősorban elgondolkodtatni hagy, hogy az által tanítson, és nem dogmaként értelmezhetőek azon megállapításai, amelyek nem nélkülözik a bizonyítást. A szerző alázatos, és úgy van tisztában saját gyengeségeivel is, hogy felismerte: mondanivalója minden egyéb kommunikációs módban még ártalmasabb lenne.

Ezt a könyv ajánlójában így fejezi ki:

„Ha a családomnak ajánlanám ezt a könyvet, az súlyos félreértésekre adhatna okot a tartalma miatt. Ehelyett ajánlom mindenkinek, aki valaha csúnyán elcseszett már valamit. Nem vagyunk egyedül.”

Aki tehát rászánja magát egy egészen más szemléletű, de a civilizáció értelmezésére szolgáló utazásra a feltárt történelmi események során komoly önismereti megállapításokra is számíthat. Hiszen a világtörténelem eseményeit is jellemző elcseszett döntések sorozata is mindig az egyén szempontjából hozott döntésként okoztak a tömeg életére gyakorolt hatást. És nem fordítva. (Itt sajnos szinte kivétel nélkül rossz értelemben.) Az, hogy az egyéni döntéseink súlya ilyen mértékben kihat mások életére azt talán már sokan felismerték. Azt, hogy a hatalom – bármilyen jellegű is az – felelőssége is tudatosodjon az attól leginkább megrészegültek fejében ahhoz talán Tom Phillips első könyve is hozzá tud tenni. Nem is keveset.

https://athenaeum.hu/konyvek/a-vilag-hlyei—hogyan-cseszett-el-mindig-mindent-az-emberiseg/139485121