77 nemzeti park – Bejárni vágyom az összeset

Szerző: Marity Mira

Megint egy ízléses, gyönyörű és igényes album a Kossuth Kiadói Csoporttól, amit öröm a szemnek – és a léleknek is – forgatni. A 77 nemzeti park olyan álomszép helyekre kalauzol el, amelyekben a természeté a főszerep. Öt kontinens lenyűgöző természeti csodáját ismerheti meg az olvasó, és ha máshogy nem is, képzeletben és lélekben tehet kirándulást a káprázatos és érintetlen tájakon.

Bakancslisták a favoritok

A Ventus Libro Kiadó már tavaly berobbantott egy sikeralbumot, 77 csodálatos úti cél címen. Tematikájában ehhez passzol a nemzeti parkos kiadvány, amelyet reményeink szerint még több hasonló témájú kötet követ. Ihlető topik ugyanis akad bőven, a világon számtalan varázslatos helyszín, város, földrajzi képződmény vagy kulturális érték van, amely joggal kerülhet fel egy ember élethosszig tartó kívánságlistájára. Végiglapozva az aktuális albumot, valószínűleg nem egy átfedés lesz az olvasó vágyálmai és a könyv tételei között. Számtalan életmód- és pszichológiai felmérés kimutatta már, hogy az emberek hasonszőrű kívánságlistáinak nagy része ma már az utazásról szól. Mindenki élményeket és szép emlékeket szeretne gyűjteni ahelyett, hogy talmi dolgokat vagy mulandó értékeket halmozzon fel. A 77 nemzeti park dúskál az alternatívákban: a tűz és jég formálta mitikus Izlandról, az ezer szigettel pöttyözött Skandináviából, a türkizkék fátyolvízesések birodalmából, Dalmáciából, vagy éppen a vadregényes esőerdőkkel és vulkáni kráterekkel vadított szigetről, Jáváról. Milyen jó is lenne időről időre ezeken a tájakon kalandozni!

Pazar képek és hasznos információk

Ha visszagondolok az utazásaimra, rengeteg emlék tolul fel bennem, de mindegyik közül a legintenzívebben a nemzeti parkokban történt kalandozások maradtak meg bennem. Tisztán emlékszem a dél-koreai Soraksan Nemzeti Parkban a késő őszi barangolásra. A japán juharfák tűzvörösbe borították a tájat, a piros foltokat mustársárga ginkgo fák pöttyözték. A szubtrópusi örökzöldek között kecses fahidakon sétáltunk át a színesre festett boltozatú buddhista pagodákig, amelyek kapuit morcos indiai istenszobrok, vagyis a dévák őrizték.

Az album izgalmas ázsiai desztinációkat mutat be, többek között a Volga deltatorkolatának sokszínű faunáját, a világ tetején lévő nepáli Szágarmantha Nemzeti parkot, vagy az indiai Assamban található Kaziranga parkot. Utóbbiban kiemelkedő fontosságú rezervátumot hoztak létre, ahol a veszélyeztetett fajok közül az indiai orrszarvú állományát sikerült 2400-as egyedszámra bővíteni. A telepen olyan fenyegetettségnek kitett különleges állatok is menedékre leltek, mint a bengáli tigris, az ázsiai vízibivaly vagy az indiai elefánt.

Európa is bővelkedik különleges parkokban

Nem szükséges átszelni a világot és másik kontinensen keresni a természet lenyűgöző szépségeit. Amióta pár éve megjártam Olaszországban a Cinque Terrét, vagyis az Ligúr-tenger isteni partszakaszán az „Öt föld vidékét”, csak annyit tudtam róla, hogy az UNESCO Világörökségi helyszínén sétálok. Az albumból derült ki számomra plusz adalékként, hogy a világ legkisebb nemzeti parkjában jártam. A földtani szempontból összetett tájat a bor tette híressé, és bájos teraszos szőlő ültetvényei és narancsligetei elkápráztatják az utazót. A turisztikailag erősen frekventált partszakaszon ma már kiemelt figyelmet fordítanak a különleges halfaunára, az itt fészkelő tengeri madarakra és a cetpopulációra. Ám még csak Olaszországig sem kell elutazni, hogy unikumnak számító természeti csodát lásson az ember. Itthon az egyik szívcsücsköm és kedvenc helyem Aggtelek és Jósvafő, illetve a Baradla-barlangrendszere. A mesés Aggteleki Nemzeti Park nem maradhatott ki az albumból, és a park közkedvelt címerállatkájáról, a foltos szalamandráról is gyönyörű kép van a kötetben.

Válassz vágyakozni való úticélt!

Persze sikerült az albumból új álmokat meríteni. Régóta vágyom már Kappadókiába, hogy az utazóbloggerek által favorizált fantasztikus hőlégballonozáson részt vegyek. A könyvben remek ajánló van a Göreme Nemzeti Parkról, és azon belül is a mágikus sziklatemplomokról és „tündérkéményekről”, amelyek a régió páratlan vulkáni képződményeiből alakultak ki, sok helyütt emberi beavatkozással. Egy ideje húz a szívem a zord északra, és szeretném látni a Föld legmélyebb tavát, a Bajkált, amelyben télen millió jégbe fagyott metánbuborékot lehet megcsodálni. Az albumban érdekes adalékot és gyönyörű illusztrációkat lehet látni a monumentális tóról, amely a Föld édesvízkészletének mintegy egyötödét foglalja magában. A sima utazások mellett jó lenne olyan távoli csodahelyekre is eljutni, amelyek szépsége, érintetlensége és természetes környezete veszélyben van, és a közeli vagy távoli jövőben nem is lesz látható. Környezetvédelmi szakemberek szomorú prognózisa szerint például a Kilimandzsáró legendás hósipkája nemzedéknyi időn belül eltűnik, vagyis leolvad a klímaváltozás miatt. Az album arról is mesél, hogy milyen hangulata van az öröktélnek Afrikában, és hogy milyen páratlan flórával rendelkezik a Tanzániában található lenyűgöző rétegvulkán, a Kilimandzsáró. Aki tehát ilyen, és ehhez hasonló felejthetetlen impressziókat és élményeket kíván begyűjteni, annak mindenképpen ajánlom a Kossuth Kiadói Csoport grandiózus albumát, a 77 nemzeti parkot bemutató kiadványt. Már várjuk a következő ilyen jellegűt!

https://www.kossuth.hu/konyv/5105/77-nemzeti-park