Mit tehetsz, hogy biztonságban tudd a gyermeked a neten?

Ha nem mobilozik, kimarad a társaságból. Ha túl sokat mobilozik kockafejű zombi lesz. Mit tegyünk? A most megjelent Szülők nagy mobilkönyve című kötet sok kérdésre ad választ és praktikus, a mindennapi életben is alkalmazható megoldási módokat ahhoz, hogy miként segítsünk gyermekünknek eligazodni az internet veszélyes és sokszor feltérképezetlen világában. A kötet különlegessége, hogy Will Geddes szakértő elemzését és tanácsait Lilu tévés műsorvezető és Nagy Ervin színész egészíti ki személyes élményeivel, hozzászólásaival. 

R. Csekeő Borbála, a Kék Vonal Alapítvány szakma vezetője elmondása szerint a hazai adataik alapján a 10-18 évesek 88 százalékának van profilja közösségi oldalon, ugyanakkor kb 50% nem érzi biztonságosnak az internetet, és találkozott már olyan tartalmakkal, amiket nem értett. “A Heliotis Kft kutatása (2015.) szerint a gyerekek 80 százaléka nagyon súlyos problémának tartja az online bántalmazást, súlyosabbnak, mint a fizikai vagy lelki erőszakot. Sajnos semmi okunk nincs remélni, hogy ez pozitív irányban változik. A Magyar Tinik a Neten c. felmérés szerint (Be Social, 2019) a fiatalok 39 százaléktól kértek már erotikus képet (a 13 év alattiak 33 százaléktól), 7 százalékuk pedig teljesítette is ezt a kérdést. 71 százalékának van olyan online ismerőse, akivel még soha nem találkozott személyesen és 90 százalékuk kapott már üzenetet idegenektől. A fiatalok 44 százaléka érezte már úgy, hogy zaklatták az interneten és minden tizedik számolt be arról, hogy ez már többször is előfordult vele.”

Bárki lehet áldozat

A könyv szerzője, Will Geddes brit kiberbiztonsági szakértő nem akar minden helyzetre, mindenkinek jó válaszokat adni – ez hitelessé teszi. De mindig ad tanácsot, sokszor konkrét mondatokat javasol, amivel elindíthatjuk a beszélgetést gyerekünkkel. Amikor barátaim és ügyfeleim tanácsot kérnek tőlem, hogyan garantálhatják gyermekük online biztonságát, néha azért teszik, mert nem tudják, hová fordulhatnának. Az interneten elérhető információ puszta mennyisége is ijesztő, ráadásul jó része kétes hitelességű, eltérő üzeneteket sugall, vagy egyenesen ellentmondásokba keveredik. Ez pedig igencsak elkeseríthet egy tehetetlen, pánikba esett szülőt, akinek a gyermeke belesétált a világháló sötét oldalának csapdájába. Ez a könyv azért született meg, hogy ezt a rengeteg információt megszűrje, és reményeim szerint még a korlátozott technológiai ismeretekkel rendelkezőknek is érthető formába öntse. A gyerekekre leselkedő valódi veszélyek gyakorlati és életszerű megközelítésének szántam. Tanácsaim egy része talán szélsőségesnek tűnhet, de helyezzük csak a dolgokat a megfelelő perspektívába: a gyerekek a legtöbb ország törvényei szerint tizennyolc éves korukig nem fogyaszthatnak egyedül alkoholt, a szülők ugyanezen országokban mégis okostelefont adnak a kezükbe, amivel gyakorlatilag szűretlenül hozzáférhetnek az internet teljes kínálatához.– hangsúlyozta Geddes.

Az internetről és a digitális eszközök használatáról nem elég egyszer beszélgetni

Az edukáció egy folyamat, ami nagy valószínűséggel sokkal hamarabb elkezdődött, mint ahogyan a szülő ebben tudatos lett volna. „A gyerekeket oly sok mindenre apránként, az életkorukhoz megfeleltetve tanítjuk, legyen ez így az online világ bemutatásával is. Üljünk le, és beszéljük meg vele az internet előnyeit – a tanulástól a közösségi média használatán át a szórakozásig és az új lehetőségek megteremtéséig. Az a legjobb, ha a szülő és a gyerek együtt fedezik fel, hogy milyen módon szélesítheti az internet az ember látókörét. A beszélgetés keretében készíthetünk reális tervet arra nézve is, hogyan lehet a család számára optimális mederben tartani az internet használatát. Ha egy gyerek már használja az internetet, meg lehet kérdezni tőle, hogy milyen webhelyeket és alkalmazásokat használ, ezek hogyan működnek, és volt-e velük bármilyen problémája (pl. jelölés idegenektől, zaklatás). Fontos beszélgetni arról is, hogy ha valaki kényelmetlen érzést vált ki benne, bántó vagy sértő dolgokat mond neki vagy róla az interneten, nyugodtan elmondhatja. Fontos, hogy meg merje osztani egy felelős felnőttel a negatív online tapasztalatokat is, és tudja, hogy mindenképpen számíthat a segítségre.” – fűzte hozzá Bárdossy-Sánta Nóra, gyermekjogász.

Ez a könyv mindenki számára bemutat olyan helyzeteket amelyekkel eddig nem találkozott, de könnyen lehet, hogy fog. Felkészít, hogy mi a teendő, ha egyszer csak kiderül, hogy gyerekünk ismeretlenekkel videócsetel. Miből tudhatják meg csalók lányunk, fiunk lakhelyét, személyazonosságát, akár anélkül is, hogy ezt ő elárulná? Meddig tartson a bizalom, hol kezdődjön a kontroll? A Szülők nagy mobilkönyve átfogó, szakértői képet és praktikus, akár már aznap használható praktikákat ad.  

A könyv megvásárolható az alábbi linken:

https://forbes.hu/konyvek/vasarlas/szulok-nagy-mobilkonyve

(A könyv kiadását támogatták: ESET, NMHH)