Davide di Votti: Ha idegen a testem

Az önmagunkkal való harmóniát sok tényező alakítja, de a test és lélek egymásra is hathat. Az összhang azonban nem mindig teljes, főleg, ha a testünket nem érezzük magunkénak.

© Klug Viktor

Davide Di Votti a testbezártságot járja körbe Fülöp Gergő kurátor segítségével elkészített Ha idegen a testem című installációjában.

A kiállítótér berendezése abszolút illeszkedik a koncepcióhoz, hiszen a látogató nem tudja úgy megnézni teljes egészében a képeket, csak ha hozzáér a többi kiállított képhez is, így a teret egyből szűknek is érzi. A halvány piros fény pedig a tájékozódási pontokat is jobban elmossa, így egyfajta bezártság érzetet mindenképpen érzékel a néző. Vannak egyértelműen értelmezhető testképek, amiket mindenki megért, de sok meglepő forma is található.

© Klug Viktor

A modellek kiválasztásában a drasztikus beavatkozások nélkül megváltoztathatatlan fizikai tulajdonságok, így például a nemünk belsőnkkel való összhangba kerülése mellett a hétköznapokban a legtöbbször kritizált, de valamivel könnyebben változtatható fizikai tulajdonságaink, a súlyunk és izomzatunk változásai, így például az elhízottság vagy az extrém soványság is megjelennek. Azonban ezek az állapotok olyan modellekkel is bemutatásra kerültek akiknek ez az állapot megváltoztathatatlan tulajdonságként jutott.

Az installáció 2020. szeptember 15-ig ingyenesen látogatható Budapesten a Kavicsban. A látogatáshoz időpontfoglalás szükséges a gergo@gergofulop.com e-mail címen.