Átadták az Agárdy-emlékláncot és a Főnix-díjat a Pesti Magyar Színházban

Az Agárdy-emlékláncot új hagyomány teremtésének szándékával a művész özvegye, Rácz Boriska adományozza 2006 óta minden évben férje, Agárdy Gábor emlékének áldozva. Ahogy az első díjátadón kérte: „… szí­vetekben őrizzétek és ápoljátok férjem emlékét a továbbiakban is…”. A díj egy Agárdy Gábort ábrázoló, a díjazott nevét is feltüntető egyedi medál, nyaklánccal.

Hambuch Gerda, Zalán János, Gémes Antos

Az emlékdíjat évente egyszer, a Pesti Magyar Színház társulatának egy arra érdemes tagja kaphatja. Az eddigi díjazottak Soltész Bözse (2006), Jegercsik Csaba (2007), Auksz Éva (2008), Ruttkay Laura (2009), Pavletits Béla (2012), Tóth Sándor (2013), Holecskó Orsolya (2014), Losonczi Kata (2015), Takács Géza (2016), Tóth Éva (2017), Csernus Mariann (2018), Rancsó Dezső (2019).

Gémes Antos

A Magyar Színház művészeinek titkos szavazata alapján az Agárdy-emlékláncot idén Gémes Antos színművész kapta. A díjat Hambuch Gerda, Agárdy Gábor unokahúga és Zalán János igazgató adta át augusztus 24-én a Magyar Színház évadnyitó társulati ülésén.

Gémes Antos több különböző előadóművészi formát kipróbált. A Színház- és Filmművészeti Egyetemen 2008-ban végzett bábszí­nész szakon. Éveken át Bohócdoktorként is tevékenykedett, Dr. Monokli szerepében “gyógyí­totta” a beteg gyermekeket.  . Alapító tagja a Harmadik figyelmeztetés szí­nész zenekarnak. A Pesti Magyar  Szí­niakadémián színészmesterséget oktat, három saját osztályt is vezetett. Színházi munkái mellett filmekben és különböző alternatív produkciókban is szerepel. A verőcei Major Feszt kezdeményezője és szervezője. 2011-től a Pesti Magyar Színház társulatának művésze, láthatjuk többek között A kincses sziget, a Holnapelőtt, az Időfutár és a Valahol Európában előadásokban. Az idei évadban rendezőként közreműködik a Böcsület című ifjúsági dráma bemutatóján.

Főnix-díj

A Főnix-díjat a Magyar Színház hozta létre 2003 májusában, a társulatában születő művészi teljesítmények elismerésére, művészi identitásának kifejezésére, értékközvetítésre. A díj egy Dombi Lívia iparművész által készített 20 cm-es üveg főnixmadár, aminek talapzatán a „Magyar Színház – Főnix díj” felirat, a díj kategóriája és a díjazott művész neve olvasható.

Tóth Éva

A kitüntetést a társulat tagjainak titkos szavazatai alapján ítélik oda 2003-óta minden évben a társulatban születő művészi teljesítmények elismeréseként egy női és egy férfi színművésznek, illetve a Főnix-különdíjat „a legjobb háttér-erő” kategóriában.

Rancsó Dezsó

Idén az elismerést Tóth Évának, mint a legjobb női szereplőnek és Rancsó Dezsőnek, mint a legjobb férfi szereplőnek szavazta meg a társulat.

Az Igazgatóság döntése alapján a Főnix-különdíjat Vidák Ildikó HR vezető vehette át.

Szívből gratulálunk a díjazottaknak!

Vidák Ildikó

Forrás: Magyar Színház