„A színház nagyszerű Miskolcon” – 197. évadát kezdi a Miskolci Nemzeti Színház

Évadnyitó társulati ülést tartott a Miskolci Nemzeti Színház, ezzel megkezdődött a 2020-2021-es évad. Új és elmaradt bemutatókkal várja a teátrum színházszerető közönségét idén, melyek között a zenés, a klasszikus és a kortárs darabok kedvelői is megtalálják a kedvükre valót.

© Éder Vera

Béres Attila igazgató az évadnyitó ülésen elmondta: sok és nehéz munka vár a társulatra a következő hónapokban. – Amellett, hogy felújítjuk az előző évad előadásait, az új évad próbái is elkezdődnek, esténként pedig már előadásokkal várjuk a közönséget – sorolta az igazgató.

Már augusztusban és szeptemberben számos fesztiválmeghívás vár a társulatra:

BETÖRŐ AZ ALBÉRLŐM – VIDOR Fesztivál, Nyíregyháza: augusztus 21.

A VELENCEI KALMÁR – Városmajori Színházi Szemle: augusztus 26.

A LEGKISEBB BOSZORKÁNY – X. Kaposvári ASSITEJ Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálé, Kaposvár: 2020. szeptember 30.

MISKOLCI BALETT részvétele a Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozón: szeptember 13.

JÁNOS VITÉZ – Infinite Dance Festival, Nagyvárad: október 24. (amennyiben a járványhelyzet engedi)

© Éder Vera

A 20. Pécsi Országos Színházi Találkozó versenyprogramjába két miskolci előadás is bekerült: a Feketeszárú cseresznye, valamint A vadkacsa című színmű – a járványügyi helyzet miatt a találkozót későbbi időpontra halasztották. Azonban a nagy érdeklődésre való tekintettel, a fesztivál tervezett időpontjában Miskolcon látható a két előadás, ezzel a miskolci közönségnek is szeretne kedveskedni a teátrum.

A színház törekszik, hogy az elmaradt előadásokat minél hamarabb pótolni tudja, ezekről a jegyiroda folyamatosan értesíti majd a nézőket. – A biztonsági intézkedések újra élnek a színházban, hiszen rendkívül fontos, hogy vigyázzunk egymásra, és reméljük, hogy zavartalanul indulhat el az új évad – emelte ki Béres Attila.

Borkuti László közművelődési és turisztikai tanácsnok szerint „a színház nagyszerű Miskolcon.” – 1970-ben kaptam meg az első ifjúsági bérletemet és azóta is rendszeres színházlátogató vagyok. A város és a színház együttműködése az elmúlt öt évben kiváló volt, és biztosíthatom, hogy ezután is problémamentes lesz – mondta a képviselő. Hozzátette, partnerként tekint egymásra a város és a teátrum, most minél inkább, hiszen a színház fennállásának közelgő 200 éves évfordulóját méltó módon kívánja ünnepelni a város.

Augusztusban a következő előadásokat újítja fel a színház, hogy az elmaradt előadások minél hamarabb pótlásra kerüljenek: Francia rúdugrás, Szerelmes Shakespeare (premier augusztus 14-én), Rózsa és Ibolya mesebalett, Betörő az albérlőm, Feketeszárú cseresznye, A velencei kalmár, A vadkacsa, Hegedűs a házetetőn.

Az új évad előadásai közül a Linda Vista és a Szentivánéji álom kezdi el a próbafolyamatot, valamint a Bál a Savoyban is készül a premierre. Emellett a Gépnarancs című táncelőadás próbái is folytatódnak, hogy minél hamarabb láthassa a közönség a Miskolci Balett produkcióját.

© Éder Vera

A 2020-2021-es évad bemutatói:

Nagyszínház

Ábrahám Pál–Alfred Grünwald–Fritz Löhner-Beda: BÁL A SAVOYBAN operett(rendező:Szőcs Artur)

William Shakespeare: SZENTIVÁNÉJI ÁLOM vígjáték(rendező: Rusznyák Gábor)

Mel Brooks–Thomas Meehan: PRODUCEREK musical (rendező: Béres Attila)

Bartók Béla–Balázs Béla: A KÉKSZAKÁLLÚ HERCEG VÁRA opera (rendező: Szabó Máté)

Szomory Dezső: HERMELIN színmű (rendező: Mohácsi János)

Kamaraszínház

Grimm testvérek–Gimesi Dóra: HAMUPIPŐKE zenés mesejáték (rendező: Markó Róbert)

Tracy Letts: LINDA VISTA vígjáték (rendező: Keszég László)

Harold Pinter: HAZATÉRÉS tragikomédia (rendező: Ascher Tamás)

Petőfi Sándor: A HELYSÉG KALAPÁCSA – a Miskolci Balett előadása (rendező-koreográfus: Kozma Attila)

A 2019-2020-as évadról maradt bemutatók:

Marc Norman és Tom Stoppard forgatókönyve alapján színpadra alkalmazta: Lee Hall: SZERELMES SHAKESPEARE romantikus vígjáték (rendező: Szabó Máté) – Nagyszínház

Anthony Burgess és Stanley Kubrick művei alapján: GÉPNARANCS táncelőadás (rendező: Kozma Attila, koreográfus: Dragos Dániel) – Játékszín

© Éder Vera

Forrás: Miskolci Nemzeti Színház