Interaktív zenei tábor a Pilisben afrikai dobokkal, énekkel, tánccal

Kilencedik alkalommal kerül megrendezésre a Barakoo dobcsoport zenei tábora, amely augusztus 19-től közösségi élménydobolással, afrikai ütőhangszeres, énekes és tánc workshopokkal várja a ritmusok és világzene rajongóit a Pilis kapujában, a Kőhegyi Menedékház területén.

© Barakoo Szabad Dobkör

A tábor „főszereplője” a világszerte elterjedt, tradicionális afrikai ütőhangszer, a djembe („dzsembe”), amely Nyugat-Afrikából származik. Mivel az afrikai dobzene jellegzetes lüktetése több együtt megszólaló ritmus találkozásán, összefonódásán alapul, a djembe és afrikai ütőhangszertársai jellemzően dobkörökben, együtt zenélés során szólalnak meg, ahol a kezdők és haladóbban is önfeledten tudnak együtt zenélni – mindenki a maga tudásának megfelelő szólamot játssza. Magának a hangszernek az elnevezése a szülőhazája nyelvén „öröm, harmónia, élvezet”, ami beszédes módon testesíti meg a közösségi zenélés és a hozzá elválaszthatatlanul kötődő ének és tánc magával ragadó élményét. Ezt a hangulatot idézi meg az elvonulásra és kirándulásra is ideális, természetközeli helyszínen megrendezett tábor, amelynek a Pilis kapujában található pomázi Kő-hegy erdőségekkel és fantasztikus panorámával körülölelt Menedékháza ad otthont.

„A dobolás, a zene közösségformáló ereje és sokrétű, jótékony hatásai inspiráltak minket a rendszeres dobkör és az éves tábor létrehozásában.” – mondta el kezdetekről Mákó Kató, a Barakoo dobcsoport alapítója, aki 13 éve foglalkozik a hangszerrel és dobkörök szervezésével – „Csodálatos újra és újra megtapasztalni, micsoda energiák szabadulnak fel minden egyes közösségi zenélés alkalmával. Küldetésünk, hogy ezt az élményt eljuttassuk minél több embernek. A tábor során ebből kap egy intenzív, esszenciálisan élményt minden résztvevő.”

Az idei tábor előzetese:

A tábor a közös zenélés és a természet feltöltő ereje mellett, illetve azon keresztül a kötetlen együttlétről, örömteli találkozásról, valódi kikapcsolódásról szól, felidézve a régi kisközösségek őszinte, baráti, természetközeli légkörét. A családias hangulatú tábor programját élményalapú műhelyfoglalkozások, workshopok adják, amelyeken a résztvevők tapasztalt előadóktól, a dobkörök, énekkörök és tánckörök önfeledt közegében sajátíthatják az új ritmusokat, játéktechnikákat, mozdulatokat. A foglalkozásokon a részvétel kötetlen, nem igényel semmilyen zenei előképzettséget, a tanítás az alapoktól indul. A csoportos zenei és tánc körök felszabadult hangulatának köszönhetően a teljesen kezdők és haladók is megtalálják helyüket, kortól és nemtől függetlenül. Akinek nincs saját dobja, annak szervezők biztosítanak hangszert. Reggelente közös jógázás indítja a napot, a workshopok után esténként pedig tábortűz melletti örömzenélés a program, amihez a dobok mellett mindenféle hangszerrel szabadon lehet csatlakozni.

© Barakoo Szabad Dobkör

A tábor alapítója, Mákó Kató minden nap Barakoo dobkört tart. A meghívott oktatók között szerepel Szász Márk „Boka”, aki évek óta tanulmányozza a legkülönfélébb afrikai énekes hagyományokat, 3 éve pedig Brazíliába jár és ottani mesterektől tanulja-gyakorolja azt a többszólamú, felelgetős, egyszerűségében varázslatos énekstílust, amit itthon sokan a capoeirából ismernek. Geröly Tamás Sándor jazzdobos, a budapesti Bartók Béla Konzervatórium tanára, a hazai free, etno, avantgarde zenei vonal kiemelkedő veteránja ritmusjátékokkal várja az érdeklődőket. Fehér Károly ütőhangszeres zenész/tréner és az Ethnosound alapítója – aki több mint 25 éve játszik ütőhangszereken és kedvenc hangszerén, a djembén, és ez idő alatt a legnagyobb mesterektől tanult ill. szervezett kurzusokat az itthoni ütős közösség örömére – élménydobolást tart. Az afrikai tánc workshopot Abdoul Camara szenegáli mester, a Szenegáli Daniel Sorano Nemzeti Színház többszörös tehetségkutató-győztes táncosa, a Camara Társulat koreográfusa és művészeti vezetője tartja. Az afrikai tánc foglalkozás mindig élőzenével történik, amihez az ütemeket az Afrobreakz hazai dobegyüttes adja. A reggeli jóga foglalkozásokat Juhász Csilla vezeti, aki 1987-ben kezdett el jógával foglalkozni és 10 éve tanít jógát Magyarországon, Mexikóban és Norvégiában.

© Barakoo Szabad Dobkör

A táborról és a jelentkezésről bővebb információ a http://barakoo.hu/kezdolap/9-djembe-tabor-a-kohegyen-2020/ oldalon olvasható.

Esemény a Facebookon: https://www.facebook.com/events/304230400914578/