Augusztusban újra nyit a GARTEN a Balatonnál – kortárs művészeti bázis Lovason

A sikeres első év után idén újra megnyitja kapuit a GARTEN a kortárs művészet rajongói számára. Kiállítások, tárlatvezetések, koncertek, kertmozi, színház és táncelőadások, valamint pódiumbeszélgetések várják a kultúra kedvelőit augusztus 1. és 22. között Lovason, a Balaton északi partján.

© Neogrády-Kiss Barnabás

Fair Art Fair

A központi kiállítás és vásár anyagát közel száz művész alkotásaiból állította össze a két főszervező-kurátor, Schneller János művészettörténész és Bánki Ákos képzőművész. A több generációt, sokféle stílust és műfajt felvonultató tárlat átfogó képet kíván nyújtani a kortárs hazai képzőművészet palettájáról. A kiállított képanyag nyolcvan százaléka két árkategóriában, ötven- és százezer forint értékben kerül árusításra. A sokféle vizuális inger között a szakma legmenőbb szakemberei által tartott tárlatvezetéseken tájékozódhatnak az érdeklődők.

Kortárs Műgyűjtő Wanted!!!

Megtekinthetőek és megvásárolhatóak lesznek a nagyágyúk, Fehér László, Mazzag István, Wahorn András, dr Máriás, Szöllősi Géza és Verebics Ági képei. A Balaton Felvidék műtermeiből Gábor Áron, Gál András, illetve Péterfy Ábel, míg a hazánkban élő külföldi alkotók közül Stefan Osnowski, Juraj Florek, Ludovic Thiriez és David Sutherland munkái lesznek láthatóak. A kortárs magyar fotográfia erős csatasorral képviselteti magát: Mészáros László, Bohus Réka, Neogrády-Kiss Barnabás, Hegyháti Réka fotói egyszerre frissek és pontosak. Az absztrakt festészet expresszív középgenerációjának, mint Kopasz Tamásnak és Bernát Andrásnak képei mellett megtekinthetők lesznek Bánki Ákos színekben tobzódó barcelonai festményei is. A szellemi erők keresőinek Bullás József, Wolsky András, Marafkó Bence, Horváth Lóczi Judit, Kóródi Zsuzsa és Gáspár György érzéki geometriája ajánlott. A könnyedebb témák kedvelői pedig Ódor Bence, Ronga Eszter, Stark Attila, Baranyai (b) András és Jánosi Anna képeiben találhatják meg a kortársak vidámságát.

A GARTEN-hez idén csatlakozott a csopaki ZM&G Galéria, mely Szöllősi Géza egyéni tárlatának ad helyet három hétre.

© Neogrády-Kiss Barnabás

Esték a kertben

A GARTENben minden a képzőművészet körül forog. Az esti beszélgetésekre meghívott vendégeket összekötő kapocs a vizuális kultúra szeretete. A GARTEN 2020 vendége lesz Alföldi Róbert, akiről kevesen tudják, hogy az ország egyik legizgalmasabb és legértékesebb fotógyűjteményének tulajdonosa. Idén ünnepli fennállásának harmincadik(!) évfordulóját a díszeli Első Magyar Látványtár és a miskolci alapítású MissionArt Galéria, alapítóikat a rendszerváltó évek műkereskedelméről faggatják a szervezők. Ezenkívül szó lesz még a kortárs magyar fotográfia nemzetközi sikereiről és a magyar neoavantgárd szárnyalásáról, illetve izgalmas programnak ígérkeznek a Gyűjtés női/férfi szemmel című esték is, ahol művészeti szakemberek faggatnak gyűjtőket szenvedélyükről.

Sorsok és szenvedélyek a kertmoziban is!

A GARTEN 2020 kertmozi válogatása újra mélyre repíti nézőit a művészet titokzatos világába. Két életrajzi ihletésű játékfilm is vetítésre kerül: Egon Schiele: A halál és a lányka, illetve a Gerhard Richter életpályáján alapuló Mű szerző nélkül. A dokumentumfilmes válogatásban Robert Mapplethorpe, Sebastiao Salgado, Agnès Varda, Fahidi Éva és Hortobágyi Endre szerepel.

A Friss Hús Nemzetközi Rövidfilmfesztivál animációfilmes válogatásában fiatal magyar alkotók formabontó munkái lesznek láthatók. Kondor Attila különleges festményanimációi is helyet kaptak a programban, a vetítés előtt az alkotóval beszélgetnek a kurátorok.

© Neogrády-Kiss Barnabás

Premier! Premier! Premier!

A GARTEN moziban lesz először látható Lichter Péter legújabb, hatvan perces kísérleti filmje, a Barokk Femina, mely Nemes Z. Márió tavaly megjelent versfolyamának adaptációja.

White szem, white fül, white noizzz

A zene kedvelői sem maradnak kortárs ingerek nélkül. Fellép Ujj Zsuzsi, aki kissé mélabús szerelmes számait, keserédes “fatálsanzonjait” adja elő Darvas Kristóf kíséretében. Hallható lesz a két képzőművész, Wahorn András és Kopasz Tamás fülbemászó improvizatív jazz duója is. A veszprémi Monoton monokróm és a hatalmas energiájú Szilágyi Rudolf képzőművész/zenész szintén összeállnak egy estére: a land-art, performansz és live act elemeket ötvöző előadás mélyreható élményeket ígér a rokonlelkűeknek. KristófLab és a Ziggurat projekt fény-hang-tánc előadásában pedig a kortárs művészet különböző műfajai egyesülnek új látvánnyá.

Az E-mancik Színházi Manufaktúra Szomjas férfiak sört isznak helyettem című előadása már a nevében is kizökkenést ígér. Az előadás után az idei GARTEN együttműködő partnere, a Fehér Nyúl Sörfőzde kínálja a GARTEN művészei által tervezett címkékkel ellátott söreit.

© Neogrády-Kiss Barnabás

Művészettel védekezünk!

Tavaly csobbantunk a Balatonban, idén elkezdjük átúszni, és reméljük, nem lesznek nagy hullámok, mert még kicsit izmosodnunk kell – foglalják össze a szervezők az idei évvel kapcsolatos célkitűzéseiket, akik az idei évben szeretnék megteremteni Lovason azt a biztos bázist, ahová évről-évre visszatérhetnek a kortárs kultúra iránt nyitott látogatók. A GARTEN-t egy olyan helynek álmodják, ahol jó találkozni és beszélgetni, ahol erősödhet a hit abban, hogy a kortárs vizuális kultúrának van közösségteremtő ereje.

Művészettel védekezünk! – hangzik a GARTEN idei szlogenje, mert meg kell őrizni a humánumot, az emberi karaktert a rendszerekkel behálózott korunkban is.

Online lapozható Garten 2020 katalógus >> calameo.com/read/004820596772f189da99d

Teljes program 2020 >> www.garten2020.com

GARTEN2020 INFÓK:
Időpont: 2020. augusztus 1-22.
Helyszínek:
GARTEN – Nagy Gyula Galéria, 8228 Lovas, Fő utca 12.
GARTENPAJTA – Márffy Ház, 8228 Lovas, Malomvölgy utca 35.
ZM&G Zámbó Műterem és Galéria, 8229 Csopak, Bene dűlő utca 1.

A GARTEN 2020 szervezője a Nagy Gyula Művészeti Alapítvány és a Resident Art Művészeti Ügynökség.
A programokért felelős szerevezők Bánki Ákos képzőművész és Schneller János művészettörténész.
A szervezők a programváltozás jogát fenntartják.
A szervezők a járványügyi helyzetre hozott intézkedéseket és szabályokat szigorúan betartják.

facebook.com/ResidentArtBudapest
instagram.com/resident_art_GARTEN