„Áthaladni az alvilágon, megszabadulni a pokoltól” – Mario Escobar: A sárga csillag gyermekei

Szerző: Tóth Judit Nikoletta

A világ számos nyelvére lefordított, 1971-es születésű, spanyol származású író második magyar nyelvű regénye jelent meg a Kossuth Kiadó gondozásában, Pávai Patak Márta fordításában. Nem meglepő, hogy a történész végzettségű szerző valamennyi szépirodalmi műve történelmi témákat dolgoz fel, ez a kötete a II. világháborúban menekülő zsidó testvérpár történetét hozza az olvasó közvetlen közelébe olyan módon, hogy rávilágít az összetartás erejére, amely ezt a két fiút is megmenti.

A valós, de a menekültek és zsidók bújtatásában nem egyedülállóan szerepet vállaló francia település lakóinak hozzáállását, így több ezer ember, nem csupán a két főhős túlélését megörökítő helyszínen játszódó, komoly kutatómunkával kirajzolódó történet témája ellenére is könnyen olvasható élményt ígér. A sárga csillag gyermekei ugyanis olvasmányos, fordulatos, bizonyos értelemben könnyed, mégis kőkemény. A kronológiával, korhű képekkel is illusztrált könyv szerzője ugyanis valóságos személyek, egy egyszerű kis falu és lakóinak igaz története alapján állít emléket annak az emberi, és minden előítélettől mentes hozzáállásnak, amelynek több ezer zsidó köszönheti azt, hogy a náci borzalom elől megmenekült.

Az 1942 nyarán játszódó történet legnagyobb erőssége mégsem csupán ez. Ugyan már önmagában az is elképesztő, ahogyan több évtized távlatából, egy akkor még nem élt, tehát tapasztalattal nem rendelkező szerzőként, olvasmányos kalandregényen keresztül meg tudja idézni a múltat, a problémát. Ennél is fontosabb az, ahogyan azt a szereplői jellemábrázolásán keresztül nemzetek fölöttivé emeli. És ezt a náci gondolkodásmód tömegjelensége és az egyéni igény a szeretetre és emberségre egyénekben rejlő ragaszkodás erejével teszi. A testvérpár menekülésének támogatói nem kevesebbet sugallnak ugyanis mint a reményt. A reményt, amely segítségével ugyan megmenekül a két gyerek – és ez a feldolgozhatatlan tény – az emberek által teremtett pokolból.

Az, hogy a szerzőt az emberi befolyásolhatóságnak ezen fokából származó, nem csak egyéni szintű, de a világtörténelem szempontjából is meghatározó következményeinek a feltárása izgatja, biztosan nem véletlen. Mario Escobar valamennyi műve olyan történelmi eseményekhez kapcsolódik ugyanis, amely az emberi befolyásolhatóság legsötétebb bugyraihoz vezet. Könyvei kizárólag olyan témákat járnak körül, mint az inkvizíció, a különböző vallási szekták élete, vagy a holokauszt, amelyek akaratos működése, működtetése kivétel nélkül mások akaratgyengeségen alapul, de az megint mások segítségével megdönthető. Azok viszont olyan jó emberek, akik valamilyen megmagyarázhatatlan, megfoghatatlan okból kifolyólag nincsenek mások akaratosságára rászorulva. Ettől lesz ez a regény is nem csupán felkavaró, de felemelő élmény is.

https://www.kossuth.hu/konyv/5224/a-sarga-csillag-gyermekei