Amundsen (12) – Espen Sandberg filmje már a mozikban!

1911 decemberében a norvég felfedező és sarkkutató, Roald Amundsen a világon elsőként érte el a Déli-sarkot. A huszadik század első évtizedében versenyfutás indult, hogy a kutatók megtalálják a Föld legzordabb régióiban a legészakabbi és legdélebbi pontot és az oda vezető utat. A dicsőségesen végződő déli-sarki expedíciónál jóval többet ért el a 20. század egyik legnagyobb felfedezője, akit folyamatosan hajtott a kalandvágy, az ismeretlen felfedezése. A nagyszabású skandináv történelmi film nemcsak a kivételes kutató élettörténetét és korát mutatja be, de az expedíciói mellett megismerhetjük a magánemberként is ellentmondásos személyiségét is.

Az Amundsen a skandináv film legjobb hagyományait követi, s az északi történelem újabb fontos állomását dolgozza fel. Espen Sandberg (A Karib-tenger kalózai: Salazar bosszúja), a film rendezője nem először készít filmet a norvég történelem hőseiről: a legendás hajós, Thor Heyerdal csendes-óceáni útjáról (a többszörös díjnyertes Kon-Tiki) vagy a II. világháború idején a norvég ellenállás egyik legizgalmasabb szereplőjéről (Max Manus) is rendezett már sikerfilmet. Amundsen szerepében a Thor Heyerdahl-t is alakító Pål Sverre Hagen (Kon-Tiki, Palackposta, Hét nővér, Lótolvajok) látható, a női főszerepet pedig Katherine Waterston (Beépített hiba, Steve Jobs, Legendás állatok és megfigyelésük, Logan Lucky – A tuti balhé, Legendás állatok – Grindelwald bűntettei) alakítja. 

AMUNDSEN
Színes, szinkronizált norvég történelmi film

Rendezte: Espen Sandberg
Írta: Ravn Lanesskog
Producer: Kristian Strand Sinkerud, John M. Jacobsen
Fényképezte: Pål Ulvik Rokseth
Vágó: Perry Eriksen, Martin Stoltz
Zene: Johan Söderqvist

Szereplők: Katherine Waterston, Pål Sverre Hagen, Fridtjov Såheim, Mads Sjøgård Pettersen, Jonas Strand Gravli, Christian Rubeck, Ole Christoffer Ertvaag

Eredeti cím: Amundsen
Hossz: 125 perc
Hang: Dolby Digital
Vetítési mód: DCI
Országos bemutató: 2019. november 14.
Forgalmazó: Vertigo Média
Korhatár: Tizenkét éven aluliak számára ajánlott (III.)
IMDB: https://www.imdb.com/title/tt6054846

Forrás: Vertigo Média