Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák – Áldás, Rockandroll

Áldás, Rockandroll címmel megjelent a Ferenczi Gyuriék új lemeze, mely azokat a népzenei átdolgozásokat tartalmazza, amiket oly nagy szeretettel fogadott a közönség az elmúlt években. Tehát ez egyfajta népi besztof…

A csavar benne az, hogy az egyik legjobb magyar prímás, Pál Szalonna kilép az autentikából, ugyanakkor az egyik legjobb amerikai gitáros, Jim Oblon az új generációs Telecasterezés egyik legnagyobbja, és egyébként Paul Simon zenekarában játszik – pedig belép a magyar zenei kultúrába. Teszik ezt mindketten a legnagyobb természetes eleganciával.

„Tisztelettel adózom a nagy elődöknek. A saját játékommal csak annyit szabad hozzátennem a zenéjükhöz, hogy azzal együtt is megmaradhasson annak, ami eredetileg volt.” – Jim Oblon

A NASHVILLE ARTS MAGAZINE írta Jim Oblonról Sunset című albuma megjelenésekor, hogy azon kevés zenészek egyike, aki pontosan tudja, hogy a visszafogottságnak legalább akkora szerepe van egy jó előadásban, mint a keményen odapakolt hangoknak. És mindezt egy olyan lemez kapcsán, ahol az ő gitárjátéka mellett a doboknál a legendás sessionzenész, Jim Keltner (Robben Ford, The Michael Landau Group, John Scofield), a billentyűknél pedig a Grammy-díjas Larry Goldings (Bob Dylan, Sheryl Crow, Traveling Wilburys) játszik.

Az említett Sunset stúdiófelvételeit a trió egyetlen kis szobában közösen játszotta fel, ami elképesztő energiával töltötte meg azt az albumot. Valami hasonló robbanás történt a Rackákkal való közös muzsikálás alkalmával is.

Mivel Szalonna november 15-én este a Holdon muzsikál, hegedűn a Csík zenekar prímása, Szabó Attila működik közre, mert ő mind a magyar, mind az amerikai zenei kultúrában otthonos. Unikális, egyszerű jam várható a Rackákkal, mert Pesten csak a Fonóban lesz hallható a produkció, ami egy gyönyörű zenei folyamat kezdete.

Forrás: Fonó