Akik az ajtókat nyitogatják – Kortárs képzőművészet, divat, és design találkozása a Kékszakállú herceg várában

A november eleji nagyszabású Budapest Central European Fashion Week keretében nem csak nagy hazai és külföldi tervezők divatbemutatói, workshopok, shopping partyk és kerekasztal-beszélgetések várják a divat szerelmeseit és a szakmabeli közönséget. Akadnak ugyanis olyan programok, melyek a nem mindennapi ruhaköltemények mögé kukucskálva a lélek különböző bugyraiba invitálják az érdeklődőket. November 6-án este a Pintér Galéria és Aukciósházban A Kékszakállú herceg vára című opera által inspirált Mi van az ajtó mögött? A lélek 7 design-ja című interaktív séta szervezői és a Clique Design Studio tagjai megmutatják, hogy a kortárs képzőművészet és divat összefonódásából milyen különleges összművészeti élmény születhet.

© Molnár Dániel

A Közép-Európai régió egyik legjelentősebb, évente kétszer megrendezésre kerülő divateseményének számító Budapest Central European Fashion Week szervezői a novemberi divathétre is nívós és izgalmas programkínálattal készülnek. A magyar és nemzetközi tervezők bemutatói mellett a fiatal generáció képviselői is kitárják budapesti showroomjaik ajtaját, különféle side eventekkel színesítve meg a november első szürke napjait. Az egyébként Baross utcai lokációjú Clique Design Studio tagjai egészen kivételeset mertek álmodni: november 6-án, szerda este beköltöznek a Pintér Galéria zegzugos pinceterébe, ahol egy mesebeli, komplex kulturális csemegével várják az érdeklődőket.

© Molnár Dániel

A Mi van az ajtó mögött? A lélek 7 design-ja címet viselő projektnek Bartók Béla bizonyára sokak által jól ismert operája, A Kékszakállú herceg vára adja a kerettörténetét. A cselekmény szerint a palotában az új feleség, Judit érkezésével hét ajtó tárja fel a múlt titkait. A történet ezúttal új megvilágításba kerül hazai kortárs művészek és divattervezők alkotásainak együttes bemutatásával, a kulturális és divatvilág jól ismert nőalakjainak közreműködésével. Az emberi lélek rejtett színtereit szimbolizáló különös világok mindegyikét – kínzókamra, fegyveresház, kincseskamra, kert, birodalom, könnyek tava, múlt asszonyai – elismert, elhivatott, bátor nők elevenítik meg. Juhász Anna irodalmár, Pátkai Rozina énekesnő, képzőművész, Lukoviczki Réka RobotGirl, Jakab Luca, az ArtConscious alapítója, Szeder-Szabó Krisztina énekes-dalszerző és Tóth Fanni táncművész mind feltárnak majd egy-egy ajtót a résztvevők előtt.

© Molnár Dániel

A rendhagyó program szereplői a Somogyvári Edit stylist által megálmodott összeállításokban, természetesen tetőtől-talpig a Clique tervezőinek – azaz Alma Abonyi, Kissmark, jkaposistyle, DELACIER és Zolyomi Laura made in hungary – darabjait öltik magukra, míg a hét különös világra reflektáló sminket Szlamizita makeup artist fogja elkészíteni. A gondosan összeállított szettek mindegyikéhez párosulnak képzőművészeti alkotások, amelyek nagyrésze csakúgy, mint a Clique-es tervezők munkái  megvásárolhatóak lesznek a helyszínen.

© Molnár Dániel

Az este folyamán Bacsek Júlia művészettörténész, az est művészeti vezetője és háziasszonya kalauzolja végig a Kékszakállú herceg várában a látogatókat, akik néhány további meglepetés produkciónak is szem- és fültanúi lehetnek. A szervezők – rávilágítva az ajtó-motívum zárt, titkos mivoltára – az eseménnyel a művészeti mondanivaló mellett egy társadalmi kérdésre, a családon belüli erőszak témájára is fel kívánják hívni a figyelmet. Ehhez kapcsolódóan egy olyan jótékony célú játékot terveznek, melynek bevételét a gyermekek jogait védő Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány szervezet támogatására ajánlják fel.

© Molnár Dániel

A mindenki számára nyitott rendezvényre november 6-án este 19 órai kezdettel kerül sor a Falk Miksa utcai Pintér Galériában, melyre a szervezők szeretettel várnak minden érdeklődőt. További információ az esemény Facebook oldalán található.

,