Egy hét klasszikus zenei sztárokkal – Érkezik a 10. Kaposfest

2019. augusztus 13-19. között jubilál a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei fesztivál, azaz a Kaposfest. Az idén tízéves, egyedülálló esemény művészeti vezetői, Várdai István cselló-, és Baráti Kristóf hegedűművészek olyan komolyzenei programot állítottak össze, amely a korábbi évek kiemelkedő programjait és friss előadásokat foglalja magába. A fellépők között több mint 30 szólista, így Frankl Péter, Alekszej Vologyin, Julien Quentin, Lars Anders Tomter, Juan Pablo Joffre, Mirijam Schröder és Camille Thomas vagy éppen a Liszt Ferenc Kamarazenekar és az In Medias Brass rézfúvós kvintett is megtalálhatók. A fesztivál központi helyszíne továbbra is a Szivárvány Kultúrpalota, de mellette több helyszínen is találkozhatnak az érdeklődők klasszikus zenei koncertekkel.

Várdai István, Baráti Kristóf

A 2010-ben startolt Kaposfest már indulásakor nagyon magasra tette a minőségi lécet, amelyből azóta sem engedett. Bolyki György fesztiváligazgató az első esemény után kijelentette, hogy jobb fesztivált nem tudnak szervezni, csak mást. Ezért is mondhatja el magáról a programsorozat évről évre, hogy a világhírű muzsikusok és zenekarok olyan minőségi fesztivált hoztak létre, amely a régióban is egyedülállónak számít, és olyan légkört teremtenek a kaposvári ékszerdobozban, hogy arra már hónapokkal a koncertek előtt elfogynak a jegyek és bérletek, ráadásul a város és környékének szálláshelyei is zsúfolásig betelnek. 

2019-ben a művészeti vezetők a lehető legkülönfélébb zenei kínálatot állították össze, méghozzá nem csak az akusztikailag is kiváló Szivárvány Kultúrpalotában, hanem Kaposvár különböző helyszínein, mint például a korábbról már jól ismert Református templomban is.

A fesztivál idején a nyitónapon egy, a közbülső napokon kettő és a zárónapon három klasszikus zenei koncerten vehetnek részt a látogatók.  A koncert során többek között olyan zeneszerzőktől hallhatók alkotások mint Mozart, Schubert, Wagner, Mendelssohn – Bartholdy, Bartók, Kodály, Ligeti, Smetana, Brahms, Fauré, Vivaldi, Debussy, Schumann, Prokofjev vagy Rahmanyinov, ráadásul több, mint 30 szólista előadásában a legkülönfélébb kamarazenei formációkban – duók, triók, kvartettek, kvintettek, sextett, oktett. Ezek mellett a Liszt Ferenc Kamarazenekar is fellép, elsősorban versenyművek kísérőzenekaraként lesz hallható. Ráadásként az In Medias Brass fellépésével most először hallható rézfúvós kvintett is a fesztiválon.

Augusztus 18-án eddig szokatlan programmal lepik meg a szervezők a közönséget. A Kaposfest Túra során az esti koncerteket a közönség rendhagyó módon három helyszínen hallgathatja meg, melyeket a szervezők az elhangzó darabok hangulatához illeszkedően választottak ki. Az első és második helyszínen párhuzamosan zajlik a koncertprogram 19 órától, amelynek végeztével a közönség átsétál a harmadik helyszínre, ahol az előzőekben elhangzott zenei műsorokra reflektál a fellépő együttes. Ezután ismét az első két helyszín programja következik 21 órától úgy, hogy a két helyszín közönsége felcserélődik.

A koncertek pontos programja már olvasható: https://kaposfest.hu/program/

A Kamara Akadémia Egyesület fiatal tehetségei sem maradnak ki a fellépők közül. Őket a koncertek mellett mesterkurzusokon tanítják majd a jelenlévő művészek, és az eredményt a Kaposfest közönsége hallhatja és láthatja majd a fesztivál végén, amelynek során a tanárok együtt muzsikálnak a hallgatóikkal. 

Néhány név az idei fellépők közül: Alekszej Vologyin (zongora), Julien Quentin (zongora), Lars Anders Tomter (brácsa), Juan Pablo Joffre (bandoneon), Mirijam Schröder (hárfa), Várdai István (gordonka), Baráti Kristóf (hegedű), Jozef Spacek (hegedű), Camille Thomas (cselló), Uxie Martinez Botana (bőgő) ,Diemut Poppen (hegedű), Schwartz Zoltán (hegedű), Berecz Mihály (zongora), Lugosi Dániel Ali (klarinét), Edith Peña (zongora), Würtz Klára (zongora), Károlyi Katalin (alt), Frankl Péter (zongora)

A fellépők névsora itt olvasható: https://kaposfest.hu/fellepok/

A komolyzene mellett a kiegészítő programok is hangsúlyos szerepet játszanak majd: Segal Viktor fesztiválséf újra Kaposfest menüt készít, Tóth Sándor díjnyertes barista kávét kóstoltat, Kassai Lajos lovasíjász vendégül látja a művészeket és a közönséget is, a Gard’Ann cukrászdában a Kaposfest macaron édesíti a betérők ízlelőbimbőit; Tóth Endre zenetörténész napi műismertetőket tart a klasszikus zenei koncertek előtt, újra érkeznek a legfinomabb sörök a Kaposvári Kézműves Sörünnepen és nagykoncertet ad a Bebe, valamint a Boney M feat Sheyla Bonnick.

Forrás: Kaposfest