Központi szerepben Magyarország Izrael legfontosabb képzőművészeti eseményén – Focus Of Hungary címmel a Fresh Fair Művészeti Vásáron nyílt kiállítás Tel Avivban

Izrael legjelentősebb, évente megrendezésre kerülő képzőművészeti eseményén, a Fresh Fair elnevezésű kiállításon és vásáron az idei évben kiemelt szerephez jut Magyarország. A különleges művészeti válogatás, az Izraeli Magyar Kulturális Évad részeként, vezető magyarországi galériák közreműködésével létrejött FOCUS ON HUNGARY: THE VIEWER című kiállítás több tízezer látogató érdeklődésére számíthat.


Benczúr Emese, Let it shine, 2016

Nagy öröm, hogy a magyar-izraeli diplomáciai kapcsolatok újrafelvételének harmincadik évfordulójának alkalmából számos kulturális rendezvény bemutatására nyílt lehetőségünk, az izraeli közönség számára ablakot nyitva nemcsak a magyar kulturális örökség, hanem kultúránk modern és innovatív aspektusaira is. A programban a kortárs művészet ezért kiemelkedő szerephez jut.” – hangsúlyozta Schőberl Márton, kulturális diplomáciáért felelős helyettes államtitkár a FOCUS ON HUNGARY: THE VIEWER című kiállítás megnyitása kapcsán.

Felsmann István, ICA-D-fictive collection, 2019
Forgó Árpád, Konstruktivisk 4, 2017
Gáldi Vinkó Andi, Paradisco series, 2018

A FOCUS ON HUNGARY: THE VIEWER című magyar művészeti válogatás az Izraeli Magyar Kulturális Évad kortárs vizuális művészeti komponenseként kifejezetten a művészeti válogatást befogadó Fresh Fair formai elvárásainak figyelembevételével jött létre. A kortárs magyar művészetet egyedi szemszögből bemutató tárlat olyan magyarországi vezető galériák közreműködésével valósult meg, amelyek rendszeres kiállítói a világ jelentős művészeti vásárainak. A program a Fresh Fair és az Art Market Budapest, Közép- és Kelet-Európa vezető nemzetközi kortárs képzőművészeti vására együttműködésében, a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával valósult meg.

A kiállítás célja, hogy Magyarország kiemelkedő színvonalú művészeti kínálatából olyan kortárs műalkotásokat emeljen ki és mutasson be, amelyek jól illeszkednek a Fresh Fair koncepciójának kontextusába, és megfelelnek a Tel Aviv-i közönség elvárásainak is. Erre a törekvésre is utal a kiállítás tematikus alcíme, THE VIEWER (A SZEMLÉLŐ), a válogatás kiemelt hangsúlyt fektet a „megfigyelő” és a „megfigyelés tárgya” közötti intim kapcsolatra.

Győrffy László, Miscellaneous, 2011
Kaliczka Patrícia, Old time’s nostalgia for even older ages, 2009-2018
Makai Mira Dalma, Claws and leaves, 2018

A FOCUS ON HUNGARY: THE VIEWER kiállítás többéves sikeres művészeti együttműködés folytatásaként jött létre: az Art Market Budapest 2017-ben díszvendégként látta vendégül Budapesten Izraelt, az ország művészetének és kulturális életének bemutatására ART.ISRAEL-ART.IS.REAL címen látványos fesztivált rendezett. Ugyanebben az évben a Fresh Fair Working Paper címen magyar és izraeli művészeket bemutató kiállításnak adott otthont, amelynek akkori szervezőcsapata hozta létre a jelenleg Tel Avivban látható kiállítást is. A tárlaton bemutatkozó fiatal és középgenerációs művészek alkotásait egy, a napjaink vizuális kultúrájára is befolyást gyakorló sajátos jelenség inspirálta: a válogatás a divat és képzőművészet közötti kapcsolódási pontokat keresi és vizsgálja.

A bemutatásra kerülő művek válogatásakor a kurátor komoly kihívással szembesült: olyan kiállítást kellett létrehoznia, amely úgy reprezentálja a magyar kortárs képzőművészetet, hogy egyúttal a helyi közönség érdeklődését és szimpátiáját is felkelti. A FOCUS ON HUNGARY: THE VIEWER elegánsan egyensúlyoz a két elvárás között, Magyarországot valóban magas színvonalú, átgondolt és kreatív művészeti tartalmak forrásaként mutatja be, betekintést nyújtva egyúttal a vezető magyar művészeti galériák választékába, ugyanakkor sikerrel lép interakcióba a helyi közönséggel.” – emelte ki Ledényi Attila, az Art Market Budapest alapító-igazgatója.

Süveges Rita, Trash of P.M., 2016
Szemző Zsófia, Secret, 2019

A FOCUS ON HUNGARY: THE VIEWER – az acb, az Art+Text Budapest, a Deák Erika, az Inda, a Molnár Ani, a Várfok és a Viltin galériák közreműködésével – a következő művészek alkotásait mutatja be: BENCZÚR Emese, FELSMANN István, FORGÓ Árpád, GÁLDI VINKÓ Andi, GYŐRFFY László, KALICKA Patrícia, MAKAI Mira Dalma, SÜVEGES Rita, SZEMZŐ Zsófia.

Forrás: Art Market Budapest