Korniss Péter kiállítása Rómában

2019. április 10. és június 2. a között a római Museo di Roma in Trasteverében, a kortárs magyar fotográfia egyik meghatározó alkotójának, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas és Pulitzer-emlékdíjas fotográfus, Korniss Péter „Változás” című tárlatát tekintheti meg a római közönség. A kiállítás kurátora: Kovács Krisztina művészettörténész, a Várfok Galéria művészeti vezetője.

© Korniss Péter

Korniss Péter neve nem ismeretlen az olasz  közönség számára, hiszen tavaly tavasszal a Várfok Galéria többek között az ő műveit is bemutatta a milánói Mia Photo Fair 2018 nemzetközi fotóvásáron.

A római múzeumban április 10-től látható „Változás” című, négy szekcióból álló tárlat -, amely  a Museo di Roma in Trastevere, a Római Magyar Akadémia és a budapesti Várfok Galéria együttműködésével valósul meg – azokra a sorozatokra koncentrál, amelyek Korniss életművének legfontosabb szellemi ívét adják.

A kiállítás több mint fél évszázadot fog át – az 1967-ben készült, az erdélyi Szék falu első táncházas képeitől az utóbbi évek konceptuálisnak tekinthető Erdélyi asszonyok Budapesten fotósorozatig (2014-17) – elénk tárva a társadalmi változásokra nyitott, azokat folyamatosan elemző, majd abból saját képi világát megteremtő fotográfus pályáját.

Korniss figyelme középpontjába a hagyományos paraszti kultúrától elindulva fokozatosan a globalizálódott világ és a vendégmunkás lét került, a globalizáció visszafordíthatatlan jelei, amelyek hatással voltak a vidéki falusi közösség kultúrájára és családi életére.

Forrás: Római Magyar Akadémia