Egyedülálló, új kiadvány gyengénlátó és halmozottan sérült gyermekeket nevelő családok számára

A Gyengénlátók Általános Iskolája, EGYMI és Kollégiuma (1147 Budapest, Miskolci u. 77.) ad otthont a LÁRESZ Egyesülettel közösen szervezett a „Nanó csínytevései Magyarországra készül” névre hallgató workshopnak 2019. február 21-én. A workshop keretében bemutatkozik a Csehországból induló projekt kapcsán a Romana Chalupová és David Najbrt szerzőpáros által létrehozott Nanó csínytevései című kiadvány, valamint a hozzá tartozó segédeszközök. 

A workshop olyan gyógypedagógusoknak szól, akik 0-6 év közötti látássérült kisgyermekekkel és halmozottan sérült látássérült gyermekekkel foglalkoznak. A kötetből 250 példány kerül ingyenesen – a szakszolgálatokon és az ott dolgozó gyógypedagógusokon keresztül – a fogyatékossággal élő gyermeket nevelő családokhoz. A kiadvány egy multiszenzoriális könyv dombornyomott ábrákkal, valóságos tárgyakat tartalmazó segédeszközökkel, és a szülők számára készült útmutatóval. A komplexitásán túl kiemelkedően fontos, hogy ez a kiadvány a korai intervenció időszakában, azaz a fejlődési potenciál maximális kihasználhatóságának idejében ad lehetőséget a fejlesztésre a hozzátartozók számára is. A könyv valóságos tárgyakat tartalmazó segédeszközei: Nanó figurája, Rózsika baba figurája, egy kisautó, színes pohárkák, egy evőeszközkészlet, egy elemlámpa, valamint úgynevezett LEA SZIMBÓLUMOK és optotípos-táblák, Nanó Braille ábécéje és útmutatót a szülők számára, amely inspirálja őket arra, hogyan tudják fejleszteni nemcsak a gyermek látásérzékelését a mellékelt tárgyak és a könyvben levő rajzok segítségével, hanem például a gyermek kognitív funkcióit is, a kommunikációját, az önellátását, a finommotorikáját.

A projekt célja, hogy a kiadványt minél több helyre eljuthasson az egész világon, mivel egy olyan egyedülálló termékről van szó, amely a látássérült és halmozott fogyatékossággal élő kisgyermekek képzési szükségleteire reagál. Ezen a területen nagyon kevés segédeszköz áll rendelkezésre, amelyek ráadásul meglehetősen drágák is. A projekt szervezői olyan támogatókat keresnek, akik a kötet kiadását és terjesztését megfinanszíroznák annak érdekében, hogy a kiadványt közvetlenül azoknak a családoknak adhassák át, akik fogyatékossággal élő gyermekeket nevelnek, és szorult anyagi helyzetben vannak. A terjesztést az adott országban a korai intervenció szakszolgálat közvetítésével valósítják meg, amely segít a családoknak a látássérült és halmozott fogyatékossággal élő gyermekek fejlesztésében. A korai intervenciós szolgáltatók munkatársai is megkapják ezt a kiadványt, és az érintett családoknak ingyenes ajándékként adják át. A projekt kezdeményezői szeretnénk, hogy a kiadvány eljusson minden érintett családba, hiszen a kora gyermekkori intervenciónak van a legnagyobb esélye arra, hogy javítsa a gyermek látási funkcióit és maximálisan kihasználja fejlődési potenciálját.

A könyv eddig cseh, szlovák, izlandi és angol nyelven jelent meg.

A könyv: http://www.nanous.cz/down/nano_en.pdf

Web: www.nanous.cz

A projekt fő támogatója az IKEA.