Magyar est – a Nemzeti Filharmonikusok koncertje 2019. február 22-én a Müpában

2019. február 22. péntek, 19:30 – Müpa
LISZT: Les Préludes
LISZT: Esz-dúr zongoraverseny
LISZT: A négy elem (Les quatre élémens) – Gémesi Géza rekonstrukciója
Km.: Mariangela Vacatello – zongora, Honvéd Férfikar (karigazgató: Strausz Kálmán), Nemzeti Filharmonikus Zenekar
Vezényel: Hamar Zsolt

Mariangela Vacatello

A Les Préludes Liszt egyik leggyakrabban előadott szimfonikus költeménye is elhangzik a Müpában a Nemzeti Filharmonikus Zenekar február 22-i hangversenyén. A kompozíció genezise egészen 1844-ig vezethető vissza. Az első hallásra furcsának tűnő címet (Előjátékok) Alphonse de Lamartine (1790–1869) Költői elmélkedések című munkája ihlette. A hangversenyre Olaszországból érkezik hozzánk a fiatal Mariangela Vacatello zongoraművész, akitől Liszt Esz-dúr zongoraversenyét hallhatjuk majd. Az első vázlatokat egy Esz-dúr hangnemű versenyműhöz Liszt még ifjúkorában, 1830. táján vetette papírra. Részletesebben azonban csak a weimari időszakban kezdte kidolgozni a kompozíciót. Igen nagy műgonddal és önkritikával dolgozott rajta, nem kevesebb, mint öt változatot készített az idők során. A bemutatóra végül 1855. február 17-én került sor Weimarban: Liszt maga játszotta a zongoraszólamot, s a vendégként idelátogató Berlioz vezényelt. A mű négy tételnyi anyagot fog össze egyetlen nagy egységgé. A koncert utolsó darabja igazi unikum. Joseph Autran, provanszi költő La Terre (A Föld), Les Flots (A hullámok) és Les Astres (A csillagok) című költeményeit 1845 tavaszán zenésíti meg. A négy tétel így egyetlen összefüggő ciklussá áll össze, amelynek címe A négy elem (Les Quatre Élémens). Az est karmestere Hamar Zsolt.

Következő hangversenyünk:
2019. február 23. szombat, 19:30 – Olasz Kultúrintézet
Friede auf Erden, vagyis Béke a Földön – Bécsi zene Schuberttől Schönbergig

Brahms: Vier Quartette (Négy kvartett)
Bruckner: Os justi, Christus factus est, Ave Maria
Brahms: Vier Klavierstücke (Négy zongoradarab) Op. 119 – előadja: Bizják Dóra (zongora)
Schönberg: Friede auf Erden (Béke a földön)
Schönberg: 2 Volkslieder (Két népdal)
Schubert: Gebet (Ima)
Zemlinsky: Fantasien Op. 9. – előadja: Bizják Dóra (zongora)
Brahms: Fest und Gedenksprüche
Km.: Bizják Dóra – zongora, a Nemzeti Énekkar (karigazgató: Somos Csaba)
Vezényel: Erwin Ortner

Erwin Ortner

A Nemzeti Énekkar Pászti sorozatának utolsó hangversenyén, február 23-án a bécsi muzsika áll középpontban az Olasz Kultúrintézetben A cappella darabokat és zongorakíséretes műveket hallhat a közönség, Schubert népdalaitól kezdve Brahmson át egészen Schönbergig. A február 23-i hangverseny felteszi a koronát a Pászti bérlet öt eseményből álló sorozatára – mondja Somos Csaba, a Nemzeti Énekkar karigazgatója. Az est meghívott karnagya Erwin Ortner, a bécsi Arnold Schoenberg Kórus legendás vezetője. Ez a név és ez a hírnév, amely övezi őt, garancia egy emlékezetes estére.
A hangversenyt népszerűsítő videó ezen linken érhető el: https://www.facebook.com/nemzetifilharmonikusok/videos/316891575599863/

Sok szeretettel várjuk Önöket!

Forrás: MNF