Szamos. Kolozsvár-emlékezetek.

Emlékfolyamok címmel folytatódik idén az Országos Széchényi Könyvtár nagysikerű irodalmi-kultúrtörténeti programsorozata, a KönyvTÁRlat. A decemberi rendezvény a Szamos jegyében zajlik és a Kolozsvár-emlékezeteket kutatja.

Emberek összefonódó vagy éppen szétváló sorsaiban hogyan jelenik meg egy város, egy régió? Kulissza-e csupán, vagy meghatározó, sorsokat alakító, éltető közeg? Lehet-e másként, mint szakaszokra bontva tárgyalni annak történelmét, sorsát, emlékezetét a monarchiabeli, a két világégés közti, s majd a kommunista diktatúrák ideje alatt? Többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ Tompa Andrea írónő, valamint Balázs Imre József és Boka László irodalomtörténészek.

Az esten közreműködik Albert Csilla és Dimény Áron, a Kolozsvári Állami Magyar Színház színművészei, akik az Omerta – Hallgatások könyve című, az ötvenes évek Kolozsvárjának külvárosában és környékén játszódó regényből mintegy 45 perces felolvasó színházi estet tartanak.

Az est házigazdája ezúttal a sorozat ötletgazdája, Boka László, az OSZK tudományos igazgatója, aki 20. századi legendás kolozsvári folyóiratokkal s egyéb dokumentumcsemegékkel is megismerteti a hallgatóságot.

A Tompa Andreával készült interjúnk elolvasható a Szeretlek Magyarország portálon:

https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/a-periferian-sem-konnyebb-vagy-biztonsagosabb/

Időpont: 2018. december 13. 17 óra
Helyszín:
Országos Széchényi Könyvtár
Budavári palota, „F” épület, 6. emelet, Díszterem(Megközelíthető a Dózsa György térről gyorslifttel vagy a 16-os, illetve a 16/A busszal a Dísz tér és az Oroszlános Udvar felől.)

A rendezvénysorozat az NKA támogatásának köszönhetően ingyenesen látogatható.

Forrás: Országos Széchényi Könyvtár