Utóirat 100 – Az esszépályázat eredménye

December 4-én a Magyar Építészek Szövetsége székházának Ybl-termében átadták a Magyar Építőművészet folyóirat által meghirdetett Utóirat 100 építészeti esszépályázat díjait.

A folyóirat elméleti melléklete, a 2001-ben alapított Utóirat / Post Scriptum ebben az évfolyamban jutott el a 100. lapszámához. Ezt a mérföldkövet ünnepelve a folyóirat szerkesztősége jeligés építészeti esszépályázatot hirdetett, amelynek célja az volt, hogy a Magyarországon az utóbbi években egyre szűkebb médiafelületen megjelenő építészeti írások számára nagyobb teret nyisson, új szerzőket és új szempontokat vonva a kortárs építészetkritika- és építészetelmélet gyakorlatába.

Az értékelést végző zsűri tagjai Botzheim Bálint építész, a folyóirat főmunkatársa, Meggyesi Tamás építész, urbanista, filozófus, valamint Térey János író, költő voltak.

A díjátadón a zsűri elmondta: a pályaművek arról tanúskodnak, hogy új, friss és izgalmas hang jelent meg az építészetről szóló írásmódban, amely a szakmának szóló szempontok mellett más, szélesebb kör számára befogadható gondolatokkal viszonyul az építészethez. Ennek hatására született meg a zsűri javaslatára az „Új generáció” kategória, amelyik nem egy korosztályt, hanem egy újfajta viszonyulást értékel.

A díjakat Szegő György DLA, a folyóirat főszerkesztője, valamint Krizsán András DLA, a MÉSZ elnöke adta át.

A díjazottak:

Építészetkritika kategória
1. díj: Vékony Zsolt (Gondolatok a Clark hotelről – Raszteres oroszlánbarlang)
2. díj: H. Molnár Katalin (Kortárs épület műemléki környezetben: Magtár Látogatóközpont, Pécs)
dicséret: Zsoldos Anna és Mónus Gergő (Vár állott, most kőhalom… Gondolatok egy pályaműről); Harangi Attila (Aldo Rossi és Carlo Aymonino lakónegyede Milánóban)

Építészetelmélet kategória
1. díj: Winker Márk (Háztól városig: Neave Brown építészete)
2. díj: N. Kósa Judit (Egy elszalasztott esély)
dicséret: Móré Levente (A protestáns templomépítészeti kánon átalakulása a századfordulón); Major György (Építészettörténeti vázlat Szabó István érdligeti templomáról)

Új generáció kategória
1. díj: Mújdricza Péter (Meditáció az elgondolhatatlanról)
2. díj: Lévai Magdolna (alias Major György, Miről szól az építészet)
dicséret: Sági Gergely (Több fényt! Kortárs melodráma sok részben, több szereplővel); Szabó Lilla (A kép jelentősége a kortárs építészetben)

Díjazottak

A díjazott művek a Magyar Építőművészet 2018/6. számában jelennek meg, a 2019/1. lapszám pedig azokat is bemutatja, amelyeket a zsűri a díjazottakon felül közlésre méltónak találtak.

A pályázat az NKA támogatásával jött létre.

Forrás: régi-új Magyar Építőművészet
Hungarian Architecture
,