Svájcban vendégszerepel a Nemzeti Filharmonikus Zenekar

Keddtől két hangversenyt ad Svájcban a Nemzeti Filharmonikus Zenekar. Hamar Zsolt vezényletével első előadásukat november 27-én a zürichi Maag-Halleban adják, másnap a luzerni KKL Koncertteremben lépnek fel. Programjukban Veress Sándor műve a Threnos – in memoriam Bartók Béla hangzik el. Veress  a Bartók utáni magyar zeneszerző-generáció egyik jeles tagja, kísérletező kedvű, invenciózus zeneszerző volt ő is, neki is el kellett hagynia hazáját. Erdélyben született ő is, mint Bartók, akinek emlékére komponálta 1945-ben Threnos c. művét, kevéssel Bartók halála után. Ezt követi Liszt Ferenc Esz-dúr zongoraversenye, a svájci-kínai származású Louis Schwizgebel előadásában. Az este Liszt Faust-szimfóniája zárja. Liszt pályáját zongoraművészként kezdte, így ismerte meg őt egész Európa,  csak később kezdett el foglalkozni a zeneszerzéssel.  Zongoraversenyei mutatják meg legjobban a kétféle tevékenység egységét, hiszen ezeket a műveket nemcsak megírta, hanem játszotta is. Zenéjével mindent meg akart mutatni: a természet, a költészet, a történelem, a hit, a filozófia világát.

Louis Schwiztgeber
©: Marco Borggreve

Schwizgebel 1987-ben született. Már tizenhét éves korában megnyerte a Genfi Nemzetközi Zenei Versenyt, majd két évvel később a New York-i Young Concert Artists International Auditiont.  2012-ben második helyezést ért el a leeds-i nemzetközi zongoraversenyen, és 2013-2015 között a BBC új generációs művészeként tartják számon. A svájci zongorista, Louis Schwizgebel nem okoz csalódást finom, érzékeny játékával. Zongorajátéka lírikus tánc, már-már balett hangulatát idézte. Szinte cirógatta a húrokat a kalapácsokkal, mégis kristálytisztán kiemelte az egyes hangok különállását, még a leggyorsabb futamok esetén is. […] Schwizgebel bizonyította elképesztő virtuozitását. Nagyon precízen játszott, a folyamatos kapcsolat közte és a karmester közt biztosította, hogy a zongora és a zenekar szorosan együtt maradjon tempó és lendület kérdésében is.” – írta róla a Bachtrack 2017-ben. 

A zürichi közönség számára Hamar Zsolt nem ismeretlen. A zeneigazgató 2007-ben debütált a Zürichi Operában, a világ 10 legrangosabb operaház egyikének számító művészeti fellegvárban. A rendkívüli siker több évre szóló szerződést eredményezett.

A svájci turnén elhangzó darabok közül Veress Sándor művét, és Liszt Esz-dúr zongoraversenyét a budapesti közönség 2019. február 22-én a Müpában hallhatja, Hamar Zsolt vezényletével és Mariangela Vacatello, olasz zongoraművész előadásában.  

Forrás: MNF