Közép-Európa Táncszínház duplaest Szegeden a Kisszínházban!

Szegeden, a Kisszínház színpadán lesz látható december 10-én este Anton Lachky és a Közép-Európa Táncszínház közös produkciója, a Special Society, amely hatalmas sikerrel debütált november 15-én a Trafóban. Az est másik fénypontja a lengyel származású koreográfus, Erky Makohon Poly című koreográfiája lesz. 

© Dusa Gábor

Anton Lachky darabjában egy különleges társaság szürrealisztikus képei peregnek le előttünk, miközben az álom és a képzelet birodalmába lépünk. Fantasztikus, helyenként groteszk képmások kelnek életre a színpadon. A változó karakterek öntudatlan, spontán kinyilatkoztatásra törekednek és felszabadulnak a tudatos elme kontrollja alól. A koreográfia energiája szétfeszíti annak kereteit, a mozdulatok dinamikája, a színek vibrálása saját univerzumot teremt. Ebben a hipnotikus látomásban semmi sem valóságos, mégis minden igaz.

© Dusa Gábor

Anton Lachky átlépi határainkat, megnyitja érzékeinket, és olyan utazásra csábít, amilyenben ezelőtt még sosem volt részünk.
Lachky tánctanulmányait a besztercebányai J. L. Bellu Konzervatóriumban kezdte, ahol részt vett a Moving Academy for Performing Arts képzésén is, 2001-ben nyert felvételt a Pozsonyi Egyetemre, majd Belgiumban további tanulmányokat végzett a P.A.R.T.S.-on. 2004-ben az Akram Khan Company tagja, 2007-ben társalapítója a Les SlovaKs Dance Collective-nek. Koreográfusként többek között a Helsinki City Theatre, Iceland Dance Company, a Göteborg Ballet és a Scottish Dance Theatre társulatainak alkotott.

© Dusa Gábor

Első saját produkciója, a Mind a Gap, 2013-ban született, és szakmai körökben is hatalmas sikert aratott. Mellékhatások című második saját koreográfiájával két éve turnézik világszerte, tavaly Magyarországon is járt, magyar társulattal viszont eddig még nem dolgozott együtt, a Közép-Európa Táncszínház lesz az első.

Eryk Makohon – a Krakow Dance Theatre alapító igazgatója – Poly című darabját azok a változások inspirálták, amelyek a kapcsolataink építése és működtetésének során keletkeztek. Emberként individuumok vagyunk, azonban a kapcsolataink révén egy nagyobb hálózat részei is, s relációink meghatározó szereppel bírnak a társadalmi pozíciónk kialakulásában.

© Dusa Gábor

Az alkotók ezt a pozíciót próbálják vizsgálni egy tágabb kontextusból, s mindeközben a modern szerelmi kapcsolatok formáit kutatják.

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/253876215277414/

Partnereink: NKA – Nemzeti Kulturális Alap
Budapest Főváros Önkormányzat
MMA – Magyar Művészeti Akadémia
Trafó Kortárs Művészetek Háza
Közép-Európa Táncszínház Alapítvány

© Dusa Gábor

Forrás: Közép-Európa Táncszínház