LÉLEKTŐL LÉLEKIG: Holló István, Karsai Zsófia, Nyíri Katalin és Vereczkey Szilvia iparművészek kiállítása

Holló István, Karsai Zsófia, Nyíri Katalin és Vereczkey Szilvia iparművészek LÉLEKTŐL LÉLEKIG című kiállításuk megnyitója 2018. november 27-én, kedden, 17.30-kor a Cultiris Galériában (Örkény István Könyvesbolt, 1137 Budapest, Szent István krt. 26.)

A kiállítást megnyitja: MÜLLER PÉTER

„Amint kikristályosodik a soron következő szobortervem, ellenállhatatlan késztetést érzek annak megvalósítására. Az alkotási folyamatban vezetve érzem magam és ha sikerül teljes önátadásban dolgoznom, akkor az elkészült szobor kapcsán hála tölt el, hogy közvetítő lehettem.” (Holló István, ötvösművész)

„Tudva, látva, érezve mi zajlik körülöttem a világban, azt az utat választottam, hogy a műtermemben nem tükrözöm, kritizálom, elemzem azt, hanem törekszem egy kis pihenőt adni a szemlélőnek. Műveimet átjáróknak szánom a lecsendesülés felé.” (Karsai Zsófia, Ferenczy Noémi-díjas iparművész)

„Nincs egyszerűbb a textilnél, ami végül is egymásra merőlegesen futó szálak szövedéke – és alig képzelhető el bonyolultabb rendszer, mint a textil, hiszen nincs az a minta, textúra és faktúra, síkbeli és térbeli formáció, amit vele meg ne lehetne valósítani. Több ezer éves története során volt szőnyeg, gobelin, asztal- és oltárterítő, függöny, kendő, fátyol és ruhaszövet, takaró és szemfedél. Az élet minden szakaszát végigkíséri, szolgálja a hétköznapokat és megszépíti az ünnepeket. Amikor leülök a szövőszékhez, előre tudom, mi lesz a megszőtt anyagból: ruhadarab, textilékszer, ágytakaró, faliszőnyeg, olykor alapanyag igazi bekeretezett képhez. Célom minden esetben ugyanaz, természetes anyagból készült egyedi alkotással kibélelni tereinket, felöltöztetni, megtisztelni testünket, gyönyörködtetni szemünket és többi érzékszervünket. Hogy ez magamnak is örömet okoz, az a ráadás.” (Nyíri Katalin, textilművész)

„Szemlélődöm… gyűjtögetek… sokszor tudatosan, sokszor önkéntelenül. Színeket, fényeket, rajzolatokat, struktúrákat, hangulatokat, érzéseket, mindenfélét. Elraktározok mindent, azután valami – valamikor életre kel különböző formában. Hol egyedi faltextilben, hol design tárgyak formájában.” (Vereczkey Szilvia, Ferenczy Noémi-díjas textilművész)

MINDENKIT SZERETETTEL VÁRUNK! 

A tárlat 2018. december 29-ig tekinthető meg, hétköznap 10 és 19 óra, szombaton 10 és 14 óra között.

Forrás: Kossuth Kiadói Csoport