Az év legjobb kortárs művészeti kiállítása díjra jelölték a Ludwig Múzeum egyik idei tárlatát

Október 9-én hirdették ki a Ludwig Múzeum jelölését a Global Fine Art Awards 2019 díjra. A Permanens Forradalom. Mai ukrán képzőművészet című válogatása 31 ország további 93 jelöltjével együtt került abba a rangos nemzetközi versenybe, amelyet évente 13 kategóriában osztanak ki a legjobb képzőművészeti és design kiállításnak.

Fotó: GLÓDI Balázs © Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum, Adattár és Digitális Archívum

https://www.ludwigmuseum.hu/kiallitas/nyelvrokonok-eszt-magyar-kortars-muveszeti-kiallitas

A GFAA az első olyan évenként kiosztott elismerés, amely a legjobbnak ítélt képzőművészeti és design kiállításnak osztanak ki világszerte. Az szervezők célja, hogy növeljék a képzőművészet iránti érdeklődést, annak a társadalom egészére gyakorolt edukációs hatását, felhívják a figyelmet a téma globális fontosságára, annak a gazdasági, szociális és kulturális életben betöltött szerepére.

A válogatásba múzeumok, galériák, szakvásárok és biennálék kúrált kiállításai és köztéri installációk egyaránt bekerülhetnek. A jelölteket komoly kutatómunkát követően választják ki, amelynek részét képezi a meghatározó nemzetközi szaksajtóban megjelent cikkek szemlézése, a GFAA szakértő csapatának személyes kiállítás látogatásai, valamint az intézmények által benyújtott jelölések.

Az elismerést 13 kategóriában ítélik oda, amelyek között különféle művészettörténeti korszakokra és műfajokra fókuszáló egyéni és csoportos válogatások egyaránt helyet kaphatnak. A díj odaítéléséről szakértőkből álló grémium dönt, emellett a nagyközönség a GFAA honlapján és a Twitteren is jelölheti kedvencét.

A zsűri egy-egy projekt, vagy kiállítás koncepciójának újszerűségét, a választott téma kontextualizáltságát, valamint a megvalósítás színvonalát értékeli. A kortárs művészet kategóriában a szakértők további szempontjai között szerepelt, hogy a szervező non-profit intézmény legyen, ismeretterjesztés és edukációs szempontból kivételesen magas színvonalat képviseljen, valamint, hogy nemzetközi együttműködésen alapuljon.

A Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum PERMANENS FORRADALOM. MAI UKRÁN KÉPZŐMŰVÉSZET című válogatását a kortárs képzőművészet a II. Világháború után kategóriában jelölték.

A kategória jelöltjei

A díjátadóra 2019. március 12-én kerül sor New York-ban.

Bővebb információ IDE KATTINTVA

Forrás: Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum