Steven Levitsky – Daniel Ziblatt: A demokráciák halála könyvbemutató – Olvasás Éjszakája, Örkény István Könyvesbolt

Steven Levitsky – Daniel Ziblatt A demokráciák halála című könyv bemutatója az Olvasás Éjszakáján 2018. szeptember 29-én, szombaton, 18 órakor az Örkény István Könyvesboltban (1137 Budapest, Szent István krt. 26.).

A könyvet Juhász Attila politológus, a Political Capital munkatársa mutatja be, a fordító  Felcsuti Péter társaságában.

Moderátor: László Ágnes

Veszélyben van-e a demokrácia? Steven Levitsky és Daniel Ziblatt, a Harvard Egyetem tanárai, akik több mint húsz éve tanulmányozzák a demokráciák bukásának okait Európában és Latin-Amerikában, úgy vélik, hogy a válasz a kérdésre igen. A demokráciák bukását immáron nem kíséri nagy zaj – forradalom vagy államcsíny –, inkább csak hüppögés: a legfontosabb intézmények – mint a bíróságok és a sajtó – lassú és folyamatos meggyengülése, a régóta meglévő politikai normák fokozatos eróziója.

A politikusok némelyike manapság ellenségként tekint az ellenfeleire, megfélemlíti a szabad sajtót, és azzal fenyegetőzik, hogy nem fogadja el a választások eredményét. A hatalmon lévők igyekeznek meggyengíteni a demokrácia intézményi bástyáit, ideértve a bíróságokat, az állambiztonsági szolgálatokat és az etikus magatartás betartásának ellenőrzésére hivatott hivatalokat. Átírják a választási törvényeket, újrarajzolják a választói körzeteket, sőt sokaktól még a választójogot is megvonják, csak hogy megőrizzék a hatalmukat.

A jó hír az, hogy az autokráciához vezető autópályán számos lehajtó van. Levitsky és Ziblatt több évtizedes kutatás, valamint a történelmi és globális példák sokaságának felhasználásával az 1930-as évek Európájától a mai Magyarországig, Törökországig és Venezueláig, továbbá az amerikai Dél Jim Crow-korszakáig bemutatja, miként halnak meg a demokráciák, és miként lehetne az amerikai demokráciát megmenteni. 

MINDENKIT SZERETETTEL VÁRUNK!

Olvasás Éjszakája program, 2018

Forrás: Kossuth Kiadói Csoport