Ásó, kapa, Vaslédi – Invitáló Bódi Erzsébet fémszobrász csopaki tárlatára

A csopaki ZM&G Műterem és Galériában minden új kiállítás egy meglepetéssel ér fel. A sokoldalú képzőművész-tulajdonos Zámbó Attila, olyan alkotókat lát vendégül a saját műterme mellett kialakított térben, akik technikájukkal, látásmódjukkal, vagy anyaghasználatukkal érdemelték ki a rendhagyó jelzőt.

 

Az aktuális tárlat – mely szeptember 7-ig látható – egy életvidám művésznőt mutat be, aki nagyszülő létére kemény kézzel bánik a rozsdával és a betonnal. S mialatt az unokáknak kisül a délutáni kuglóf, a szupernagyi egy-egy vasnyulat is hegeszt a gyerekmese mellé…

A kertet és szobát díszítő különös lények Bódi Erzsébet otthonában, a kert végi műhelyben születnek, ahol nagy rakás rozsdálló vas várakozik a reinkarnációra. Avítt szerszámok, lomnak látszó kiszanált tárgyak kapnak új funkciót a hegesztőpáka alatt, találkozva a betonnal, mint anyatesttel. Új szenvedélyéről így vall lelkesen a nyugdíjas művésztanárból lett Vaslédi:

„-Mindig reméltem, hogy lesz az életemnek olyan szakasza is, amikor nem kell megfelelni a külső elvárásoknak, saját örömömre tehetem azt, amiben kedvem telik. Tudom, hogy ajándéka az életnek, de úgy érzem, hogy most, nagyszülőként ezt megkaptam. Egy fotelben ülve is elkezdődhet az az állapot, amikor a gondolkodás képessége és az alkotás vágya boldoggá tesz. Leülök és elindul a vágyakozás, hogy új alkotásom szülessen! E nélkül a vágyakozás nélkül nem lenne energiám végigcsinálni ami ezután következik: magamról is megfeledkezve kezeim szerszámmá válnak és órákon át egyfajta belső nyugalommal és békében készítem a tárgyaimat – talán ahogy gyerekkoromban tettem utoljára. Régi kovácsolt kézi szerszámok adják szobraim vázát. Szeretem a formájukat, az egyediségüket, a vas erejét. Nem sorozatban készültek, ezért mindegyik különbözik a másiktól. Kibírták az évtizedeket, némelyik már több nemzedéket is kiszolgált és szomorúan várja az enyészetet. Használatuk újragondolásával szobrok, kisplasztikák formájában új életet kezdhetnek és tovább „őrződnek”. Új létezésükben még örömöt adhatnak a környezetüknek és remélem, közvetítik azt az lelkesedést, amivel készülnek!”

Fotók: www.vizitkartya.blogspot.com

Bódi Liza: MÁSKÉPP
Zámbó Műterem és Galéria, Csopak, Bene dűlő utca 1.
www.zambogallery.com
Tel: 06/30/970-5140