Még tíz napig látogatható, majd különleges finisszázzsal zár a Határtalan Design kiállítás a Bálnában

Augusztus 26-ig látható a régió egyik legdinamikusabban fejlődő, dizájntematikájú rendezvénysorozata. A hazai alkotók mellett cseh, lengyel, német, magyar, osztrák, román, svájci, szlovák és szlovén bútor-, textil- és tárgytervezők mutatkoznak be. Az idei kiállításhoz egy progresszív ékszerválogatás és tárgyfotótárlat is kapcsolódik. 

© Villányi Csaba

A 13. madeinhungary + 6. MeeD válogatásban 9 ország több mint 150 dizájnerének tárgyai kapnak helyet több, mint egy évtizede Szigeti Szilvia textil dizájner és Radnóti Tamás belsőépítész szervezésében. A kiállításon sorozatgyártott termékek, kisszériás darabok és műfajok határmezsgyéjén egyensúlyozó egyedi alkotások is szerepelnek, s a kurátorok kifejezett szándéka, hogy megmutassák a dizájn sokszínűségét, üdítő frissességét, ezért az aktuális trendek figyelembevételével megalkotott tárgyak mellett egyéni látásmódot tükröző alkotói darabok is helyet kaptak. A fiatal és középgenerációs kreatívok munkái között számos hazai és nemzetközi díjjal  elismert munka is látható.

© Villányi Csaba

A Határtalan Design kiállításon – a korábbi évek gyakorlatához igazodva – idén is bemutatkoznak a tárgy- és formakultúrához szorosan kötődő más műfajok képviselői is. A hatalmas anyaghoz kapcsolódva tárgyfotósok és ékszertervezők kapnak lehetőséget, akiknek kiválasztásánál fontos szempont volt, hogy a látogatók minél teljesebb képet alkothassanak a két műfaj legprogresszívebb eredményeiről. A válogatott ékszertervezők mustráján kívül külön egységként látható a müncheni Pinakothek der Moderne után először Budapesten az Academy of Fine Arts and Design in Bratislava, Studio S+M+L_XL – Metal and Jewel által rendezett izgalmas Új Konstelláció / New Constellation című kiállítás is.

© Villányi Csaba

A válogatás augusztus 26-án finisszázzsal zárul, amelynek során 16 órai kezdettel Szigeti Szilvia textil dizájner és Radnóti Tamás belsőépítész a kiállítás kurátorai, szervezői tartanak közös tárlatvezetést, majd a Góbi Rita Társulat közreműködésével látványos performansz zárja a programsort.

© Villányi Csaba

A nagyszabású mustrához kapcsolódóan került sor a Határtalan Design Díjak átadására. A díj létrehozásának lehetőségét a Nemzetközi Visegrádi Alap és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával létrejött kiállítás teremtette meg. A díjakat a Nemzetközi Visegádi Alap, a CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt., a Horváth Művészeti Alapítvány és a Laguna Lakástextil Kft támogatta. Bútor és tárgy kategóriában bruttó 400.000- Ft-os díjban részesült az osztrák Lukas Klingsbichel asztal és lámpakollekciója, a cseh Michael Malasek, Tomás Varga – Master & Master márkanév alatt bemutatott tárgycsaládja, valamint Csíkszentmihályi Ányos egyedi széke, a zsűri bruttó 200.000- Ft-tal díjazta  ékszer kategóriában Susanne Hammert a kortárs ékszertervezés talán legismertebb osztrák képviselőjét és a fiatal generációhoz tartozó Rémiás Szilvia ékszereit, Labus Lili textiltervező szintén bruttó 200.000,- Ft jutalmat kapott.

© Villányi Csaba

Nyitva: 2018.06.15 – 08.26. között, hétfő kivételével minden nap 10.00 – 18.00

Helyszín: Új Budapest Galéria, 1093 Budapest, Fővám tér 11–12. (Bálna)

Támogatók:

International Visegrad Fund, NKA, CIG Pannónia Biztosítók, Akademie Schloss Solitude, Prohelvetia, Horváth Művészeti Alapítvány, Laguna Lakástextil Kft

Együttműködő partnerek

Szlovák Köztársaság Nagykövetsége, Szlovén Köztársaság Magyarországi Nagykövetsége, Cseh Centrum, Lengyel Intézet Budapest, Osztrák Kulturális Fórum Budapest, Budapesti Román Kulturális Intézet, Szlovák Köztársaság Kulturális Intézete, valamint Aste Meritum Kft, Csárda-Tex Kft, Rovitex Hungária Kft. 

www.madeinhungary-meed. hu

,