Kezdődik a bérletértékesítés a Szegedi Nemzeti Színházban

Hamarosan ismét megnyitja kapuit közönsége előtt a Szegedi Nemzeti Színház. Az előző évados bérletek megújítására augusztus 21-től szeptember 12-ig van lehetőség, új bérleteket pedig október 12-ig válthatnak a nézők. Érdemes mielőbb felkeresni a jegyirodát, az első 25 bérletvásárló ugyanis ajándékjegyet kap az október 14-i, 135 éves jubileumi gálaműsorra.

Az új évaddal az intézmény arculata is megújul, valamint a kommunikációban is arra törekszik, hogy minél szélesebb réteget, több korosztályt tudjon megszólítani. A műsorválasztás is tükrözi az új irányt, ettől az évadtól ugyanis az általános iskolai felső tagozatosok érdeklődésének megfelelő darabokat is színpadra állít a Szegedi Nemzeti.  Az 5-6. évfolyamosok számára a Móra Ferenc bérlet (Szaffi, Valahol Európában), a 7-8. osztályosoknak pedig a Deák Ferenc bérlet (Szentivánéji álom, Valahol Európában, Tóték/Függöny fel!) kínál tartalmas, életkor szerint könnyen befogadható kulturális élményeket. A kiskamaszok mellett a középiskolásokat is kifejezetten a tanulmányaiknak, életkori sajátosságaiknak megfelelő előadásokat (Szentivánéji álom, Valahol Európában, Tóték, A gyilkos) tartalmazó Radnóti Miklós és Tömörkény István  bérlettel várja a teátrum.

A műsorstruktúrán túl az ősszel induló háromlépcsős színházi nevelési program szintén a fiatalok kulturális képzését célozza. A kiemelt előadások kapcsán drámapedagógus beszélget a darabokról a pályázatban résztvevő iskolásokkal. Ez egyfajta kulturális misszió a színház számára, mely egyben a nézői utánpótlást is hivatott biztosítani.

A szegedi társulathoz mozifilmekből, televíziós sorozatokból és más nagy színházakból ismert népszerű, fiatal színművészek csatlakoznak:

Menczel Andrea, akit az előző évadban a Győri Nemzeti Színház legjobb színésznőjének választott a közönség, a Vígszínház A Pál utcai fiúk című sikerprodukciójában Bokát alakító Medveczky Balázs,Ágoston Katalin, a Centrál Színház meghatározó színésznője,Szegezdi Róbert, akit eddig többek között a Thália Színházban, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban és a Játékszínben láthatott a publikum, valamint a Prima Primissima díjas Rétfalvi Tamás. Rajtuk kívül a Kaposvári Egyetemről, Eperjes Károly osztályából is érkeznek Szegedre végzős színművészek, továbbá Alföldi Róbert, Szávai Viktória és Rusznák András is vendégszerepel az évadban.

Kossuth-díjas művészek – Bezerédi Zoltán, Lukáts Andor és Juronics Tamás – rendezéseit ugyancsak láthatja a közönség, valamint igazi kuriózumként Závada Pál Az utolsó üzlet című színművének ősbemutatójára is Szegeden kerül sor.

Az előző évekhez képest hangsúlyosabb szerepet kapó próza mellett az opera műfajának kedvelői is különlegességekre készülhetnek: A Figaro házassága című produkcióba az Operaházból érkeznek olyan jelentős művészek, mint például a szegedi kötődésű Kálnai Zsófia és Rácz Rita.

Forrás: Szegedi Nemzeti Színház