A jubiláló Summerfesten mutatkozik be a szegedi papucs

Az idén 25 éves Százhalombattán, Tökölön és Szigetszentmiklóson megrendezett Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál és Népművészeti vásár 1998-ban nyerte el a CIOFF minősítést. Az UNESCO szakmai konzultatív szervezeteként 1970 óta működő CIOFF (International Council of Organizations of Folklore Festivals and Folkart) figyelembe veszi, hogy a folklór az emberiség egyetemes örökségének része, hogy a különböző népek és társadalmi csoportok közötti távolságok csökkentésének, valamint kulturális identitásuk érvényesítésének hatékony eszköze. Hangsúlyozza a folklór társadalmi, kulturális és politikai jelentőségét, szerepét a népek történelmében, helyét a jelenkor kultúrájában.

© Iványi Aurél

Szigetvári József, a Summerfest igazgatója ebben a szellemben kezdeményezte a Szegedi Papucsért Alapítvány elnökénél, Szögi Csabánál, hogy mutatkozzon be a szegedi a papucs ezen a rangos nemzetközi eseményen. Ennek köszönhetően a jubileumi fesztivál ideje alatt lesz kiállítás, mesterségbemutató és konferencia is a papucs múltjáról, jelenéről és jövőjéről.

A kiállítás a Szegedi Móra Ferenc Múzeum gyűjteményében található papucsokból és az innovációt képviselő Attalai Zita papucsaiból, valamint a fellépő nemzetek által hozott viseletekből készül. Mesterségbemutatót tart Megyesi Sándor, aki a „cvikkolt” ragasztott papucstechnikát, Sallay Tibor pedig az „unker” varrott, kifordítós papucs készítését mutatja be. A papucs történetéről és múzeumi gyűjtéséről Dr. Bárkányi Ildikó etnográfus, főmuzeológus, a papucshoz kötődő hagyományokról Dr. Felföldi László etnográfus, táncfolklorista, az innovációról Attalai Zita iparművész, cipőszobrász, papucstervező, az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékbe történt felterjesztéséről és a hungarikummá válásról Tomán Zsóka etnográfus, a Hagyományok Háza képviseletében tart előadást, Szögi Csaba pedig bemutatja a Szegedi Papucsért Alapítvány hagyomány és innováció szellemében készült terveit.

A mesterségbemutató és konferencia augusztus 17-én lesz a százhalombattai Szekeres József Rendezvényközpontban, a kiállítást augusztus 22-ig tekinthetik meg a Barátság Kulturális Központ galériájában. Az idei Summerfesten az Amerikai Egyesült Államok, Bolívia, Dél-Korea, Észtország, Franciaország, Jakutföld, Kirgizisztán, Oroszország, Tatárország, Mexikó, Panama, Paraguay, Tahiti, Thaiföld, Ukrajna és Törökország népművészeinek folklórműsoraiban gyönyörködhetnek.

Forrás: Szegedi Papucsért Alapítvány
,