5 érdekesség Bhutánról és még több, amit megtanulhatsz a mozikban

Európai szemmel nézve Bhután egy varázslatos, világtól elzárt országnak tűnik. Ez részben igaz is, hiszen miközben az elmúlt évtizedekben a lakosság a modernizáció útjára lépett, mégis féltve őrzi hagyományait is. Most mi is betekintést nyerhetünk e titokzatos birodalomba Arun Bhattarai és Zurbó Dorottya A monostor gyermekei című dokumentumfilmje segítségével – az augusztus 23-ai premierig azonban íme 5 érdekesség erről a csodálatos országról.

1. Az utolsó első tévéadás

Egészen 1999-ig Bhutánban nem volt televízió. Amikor az ezredforduló előtt nem sokkal a király engedélyezte a televízió bevezetését – egy nagyszabású és sok lépésből álló modernizációs folyamat részeként –, Bhután vált a Föld utolsó országává, ahol immár az otthonukból is élvezhették a lakosok a mozgóképek örömeit.

2. Mindenki látni szeretné, de csak keveseknek sikerül

Bhutánt nem könnyű meglátogatni. Bár 1974-ben a kormány megnyitotta az országot a külföldiek előtt, szinte kizárólag szervezett utazások keretein belül lehet, illetve érdemes belépni a királyság területére. Egyéb esetekben szigorú engedélyekhez kötik, így valóban csak kevesen juthatnak el ebbe a gyönyörű országba.

3. Ahol az eredményeket boldogságban mérik

Bhutánban a GDP nem annyira számít, viszont van nekik egy bizonyos Bruttó Nemzeti Boldogság, azaz GNH-mutatójuk. Ezt azért vezették be, hogy mérhetővé tegyék a lakosság kollektív boldogságát és jólétét, és valóban úgy tűnik, hogy ez az ottaniaknak sokkal inkább számít, mint a pénz – nem véletlen, hogy ők a világelsők ezen a téren. Jól hangzik, ugye?

4. A foci meghódítja Bhutánt

Mint oly sok más „nyugati” jelenség, a futball is viszonylag későn érkezett el Bhutánba. A nemzeti válogatottat mindössze 1982-től állítják össze, ám azóta egyre nagyobb népszerűségnek örvend. 2010 óta már női válogatottal is büszkélkedhetnek, és egyre több fiatal látja ebben a sportágban élete nagy lehetőségét. Sokáig az ország focicsapata számított a leggyengébb válogatottnak – órási öröm volt hát, amikor 2015-ben vb-selejtező meccset nyertek Sri Lanka ellen.

5. A monostorok országa

Kevesebb mint 800 ezer lakosra több mint 1 300 buddhista kolostor jut még ma is. Ezek többségében többszáz vagy akár -ezer évesek, és kiemelten nagy figyelmet fordítanak a gondozásukra. Egyik leghíresebb a Paro Taktsang, melyet minden turista látni szeretne, de érdemes a kisebb családi monostorokat is meglátogatni.

Az augusztus 23-án mozikba kerülő A monostor gyermekei című bhutáni-magyar-holland dokumentumfilm egyik központi helyszíne egy ilyen kis családi monostor, ahol két kamasz testvér történetén keresztül nyerhetnek bepillantást a nézők a modernizáció és a hagyománytisztelet találkozásába, generációk közötti feszültségekbe, a buddhizmus ma is megigéző kultúrájába, de az LMBTQ keleti szemléletű megközelítésébe is.

A vetítésekért és izgalmas kísérőprogramokért érdemes követni a hazai forgalmazót, a Soldivisiont a Facebookon, valamint figyelni a film folyamatosan frissülő, pár napon belül a www.amonostorgyermekei.hu címen elérhető weboldalát.

Forrás: Soldivision