„Ilyen közösségben lehet rendkívüli előadásokat létrehozni” – Megtartotta évadzáró társulati ülését a Miskolci Nemzeti Színház

Kiemelkedő előadások, közel száznegyvenezer néző, pozitív nézői és szakmai visszajelzések, számos fesztiválmeghívás – így foglalható össze a Miskolci Nemzeti Színház 194. évada. A május 29-én megtartott társulati ülésen a művészeti tanács tagjai összegezték az évad eredményeit és átadták a legjobbnak ítélt művészek és színházi munkatársak díjait.

Évadzáró társulati ülés, Miskolci Nemzeti Színház © Gálos Mihály Samu

Az idei évad sikerét a számok is mutatják: bár kevesebb előadást játszott idén a színház, a nézőszám mégis meghaladta a tavalyit, a jövő évadra pedig 2800 bérletet váltottak eddig (1200 darabbal többet, mint az előző évad azonos időszakában), ebből kétszázan új bérletesek. A társulat tagjai számos szakmai elismerésben részesültek ebben az évben, a színház előadásai pedig minden fontos fesztiválra meghívást kaptak.

Évadzáró társulati ülés, Miskolci Nemzeti Színház © Gálos Mihály Samu

Béres Attila igazgató beszédében elmondta, olyan közösség született itt Miskolcon, amely garancia a jó színházra. – Az előző évadban – amit fémjelez a legjobb előadás díját elnyert Kivilágos kivirradtig is – a Miskolci Nemzeti Színház egy szerencsés hullámra ült fel. Félő volt, hogy rajta tudunk-e maradni. Tudjuk-e ezt az erőt, ezt a minőséget továbbvinni? Most visszatekintve, azt kell mondjam, sikerült – mondta Béres Attila. – Az idei évadunk legalább olyan erős volt, mint a tavalyi, és számos kiemelkedő előadást mutattunk be. Mindez pedig azért lehetséges, mert Miskolcon jó közösség van. A jó színházhoz jó társulat kell és jó közösség, ahol mindenkinek fontos az, amit csinál: fontos maga miatt, fontos a másik miatt, fontos a színház miatt. Sok egymásért dolgozó csodálatos játékos jelenti az igazi csapatot. Egy ilyen közösségben lehet rendkívüli előadásokat létrehozni. Hála és köszönet ezért minden munkatársunknak – tette hozzá.

Évadzáró társulati ülés, Miskolci Nemzeti Színház © Gálos Mihály Samu

Szabó Máté művészeti vezető kiemelte, három évvel ezelőtt azért vállalta el a megbízott igazgatói posztot, mert abban bízott, hogy egyszer létrejön egy olyan színház, mint ez a mostani. – Rusznyák Gáborral beszélgetni folyamatos energiát ad nekem, utána mindig pezsegnek a fejemben a gondolatok. Szőcs Arturral a Cirkuszhercegnő próbáin állandó művészeti tanácsot tartunk, amikor pedig Béres Attila benéz egy-egy próbára, nem azt érzem, hogy most figyel az igazgató, hanem azt, hogy milyen jó, hogy itt van egy barát. Van, hogy éjszaka, lehetetlen időben hallom meg, ahogy Cser Ádám és Rákai András zongoráznak, és érzem, hogy ebben nagyon mély tartalom van. A társulatra nézve érzem, hogy ez a dolog működik – mondta.

Évadzáró társulati ülés, Miskolci Nemzeti Színház © Gálos Mihály Samu

Számos díjat is átadtak az évadzárón. Máhr Ági színművésznő, Szegedi Dezső színművész és Koncz Boglárka művészeti főtitkár a Miskolci Nemzeti Színház Örökös tagjai lettek. Az évad színművészét a társulat tagjai maguk közül választják ki minden évben. A kollégák elismerését ebben az évadban Rózsa Krisztián érdemelte ki. A díj mellé a MOL PETROLKÉMIA Zrt. anyagi támogatása jár, valamint – az előző évadokban indult kezdeményezést folytatva – a Miskolc Autóház Kft. felajánlásában egy Seat Arona típusú crossover, amelyet két hónapon keresztül rendelkezésére bocsát a márkakereskedés.

Losó József, a MIRELITE MIRSA Zrt. vezérigazgatója és családja évek óta a Miskolci Nemzeti Színház támogatói. Idén két színművészt díjaztak, Fandl Ferencet és Harsányi Attilát. Az évad legjobb énekkari művésze Marozsán Zoltán lett, a zenekaré pedig Székely Balázs. A Miskolci Balett tagjai Fűzi Attilát választották az évad legjobb balettművészének. Az Észak-Magyarország, a Borsod Online és a színház elindított egy közös online szavazást is, ahol Görög Lászlót választották meg az év színészének, a Kabaré pedig az évad előadása címet érdemelte ki. Az elmúlt évek hagyományát követve a Művészeti Tanács is díjazza a színházi dolgozókat. Ebben az évadban Koncz Boglárka művészeti főtitkár vehette át a kitüntetést. A tavaly alapított a Spiritus-díjat – amelyet a színház vezetősége ítél oda egy kiemelkedő munkát végző munkatársnak – idén Kocsis Attila gyártásért felelős műszaki vezető helyettes érdemelte ki.

Nyári fesztiválszereplések: 

FURCSA PÁR – Június 7-én a POSZT-on
A KAUKÁZUSI KRÉTAKÖR – Június 9-én a POSZT versenyprogramjában
FURCSA PÁR – Június 26-án Városmajori Színházi Szemle
CASABLANCA – Június 28-án a Városmajori Szabadtéri Színpad
CIRKUSZHERCEGNŐ – Július 20-án és 21-én a Margitszigeten a Budapesti Nyári Fesztiválon
ELZA, VAGY A VILÁG VÉGE – Július 25-én a Gyulai Várszínház nyári fesztiválján
JÁTÉK A KASTÉLYBAN – Augusztusban a nyíregyházi Vidor Fesztiválon
„AHOGYTETSZIK” – Szeptember 7-én a Vidéki Színházak Fesztiválján

Évfordulók: 

25 ÉVE A SZÍNHÁZBAN
BORKUTI MÁRIA pr-vezető
LENDVAI PÉTER zenekari tag
MOLNÁR SÁNDOR TAMÁS színművész
NAGY SÁNDOR hangosító
TÓTH JUDIT titkárnő

30 ÉVE A SZÍNHÁZBAN
BOZÓKI MARIANNA díszlet- és jelmeztervező
JÓZSEF ÉVA zenekari tag
MAJLÁTH MARIANNA énekkari tag
MÉSZÁROS IMRE zenekari tag

50 ÉVE A SZÍNHÁZBAN
TAKÁCS MÁRIA énekkari tag

Díjak az évadban: 

NÁDASY ERIKA – Legjobb női mellékszereplő (Városmajori Színházi Szemle – A hülyéje) LA MANCHA LOVAGJA – A szakmai zsűri különdíja az előadás látványvilágáért (Vidéki Színházak Fesztiválja)
KIVILÁGOS KIVIRRADTIG – Színikritikusok Díja, legjobb előadás 2017
CZAKÓ JULIANNA – Junior Príma Díj
BÁNYAI MIRJAM – Közönségdíj (SzólóDuó Nemzetközi Táncfesztivál)
GÁSPÁR TIBOR – Érdemes Művész
HARSÁNYI ATTILA – Jászai-díj
FŰZI ATTILA – Magyar Bronz Érdemkereszt
SZIRBIK BERNADETT ÉS RÁKAI ANDRÁS – Versünnep 2018 döntőjének győztesei megzenésített vers kategóriában.
GÁSPÁR TIBOR – Déryné-díj
KRAMCSÁK JÁNOS – Miskolc város Nívó díja
BÁNYAI MIRJAM – Az évad legjobb táncművésze (Magyar Táncművészeti Szövetség díja)

Forrás: Miskolci Nemzeti Színház