Köztársasági elnöki különdíjat kapott az OSZK Könyvkiadó kiadványa

A korábbi évekhez hasonlóan, ismét elismerést kapott az Országos Széchényi Könyvtár a Szép Magyar Könyv versenyen. A tavalyi hazai könyvkiadói paletta kiadványaiból válogató zsűri döntése értelmében fakszimile, reprint és adaptál kiadványok kategóriájában Dohnányi Ernő: Változatok egy gyermekdalra című kiadvány nyerte el a Köztársasági elnöki különdíjat.

Dohnányi Ernő egyik legnépszerűbb és leggyakrabban megszólaltatott zeneművének szerzői kéziratát hasonmás kiadásban adta közre az OSZK Könyvkiadó, a komponista születésének 140. évfordulójára. A zenekarra és zongorára komponált Variációk egy gyermekdalra autográf partitúráját könyvtárunk Zeneműtára őrzi a zeneszerző szándékával összhangban, a nemzeti könyvtárba került szerzői hagyaték részeként. Ennek a kiemelkedően fontos forrásnak a hasonmás kiadása vált elérhetővé a könyvesboltok polcain.

A kiadvány elsősorban a kutatók és gyűjtők figyelmét keltheti fel, hiszen első ízben válik hozzáférhetővé hasonmás kiadásban Dohnányi egy teljes kézirata, ráadásul a partitúrában előforduló javítások egyúttal az alkotói folyamat részleteibe is bepillantást engednek. A teljes terjedelmében reprodukált kottakéziratot Kelemen Éva zenetörténész ismertetőszövege egészíti ki, amely a laikus nagyközönség számára is hasznos olvasnivalót kínál: röviden beszámol Dohnányi pályájáról, majd részletesebben ismerteti a Variációk keletkezéstörténetét, a darab ősbemutatójának körülményeit, a közönség és a kritikusok reakcióit, valamint a mű későbbi befogadás-történetét is. A fakszimilekiadás és a kísérőszöveg párhuzamos tanulmányozásával az olvasó egészen közel férkőzhet Dohnányi e népszerű kompozíciójához, amely a zeneszerző életrajzírója, Vázsonyi Bálint találó megfogalmazása szerint voltaképpen egy „zenei Így írtok ti,” telve könnyed stílusparódiákkal, zenei csínyekkel.

A kiadás alapjául szolgáló eredeti szerzői kézirat az Országos Széchényi Könyvtár gyűjteményében található. Az ünnepélyes díjátadásra az Ünnepi Könyvhét nyitónapján, június 7-én, 17.30-kor kerül sor a Petőfi Irodalmi Múzeum Dísztermében.

Forrás: Országos Széchényi Könyvtár